Sveže

Vzorčna kmetija: Žganjekuha v etnografski hiši na Krplivniku

Vzorčna kmetija Pomurske Madžarske Samoupravne Narodne Skupnosti (PMSNS) je na svoji dislocirani enoti v Krplivniku organizirala dogodek in sicer prikaz žganjekuhe v etnografski hiši na Krplivniku.
PMSNS aktivno nadaljuje z izvajanjem projekta “Vzpostavitev in delovanje vzorčne kmetije v Banuti in na njenih dislociranih enotah.” Lansko leto so, na dislocirani enoti v Krplivniku v občini Hodoš, uspešno zaključili projekt preureditve prostora v žganjekuho na dvorišču tamkajšnje etnografske hiše.

Občina Hodoš je najsevernejše območje v Sloveniji, kjer je Pomurska madžarska narodna skupnost zelo aktivna. “Na tem območju ima žganjekuha že dolgo tradicijo. Da tradicija ne bo šla v pozabo, smo v sklopu projekta na novo uredili prostor za žganjekuho, kamor smo kupili in namestili 100 litrov velik kotel proizvajalca Biterra d.o.o. Gre za kotel, ki omogoča pripravo žganja in tudi drugih žganih pijač; gin, travarica,” so sporočili iz PMSNS.

Minuli četrtkov popoldan so na Vzorčni kmetiji v Krplivniku organizirali dogodek skupaj s strokovnjakom iz podjetja Biterra d.o.o. Obiskovalci so, medtem ko so čakali na prve kapljice vinskega žganja, poslušali zanimivo predavanje, kaj vse lahko ponudi takšen kotel za žganjekuho. Del dogodka je bila tudi degustacija žganih pijač, katere je možno s takšnim kotlom za žganjekuho pripraviti.

Odziv na dogodek je bil nad pričakovanjem

PMSNS si prizadeva, da bo naložba v njeno dislocirano enoto najkasneje naslednjo sezono že obrodila prve sadove. “Projekt sta podprla Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. V prihodnjih letih bo projekt odprl več možnosti na področju kmetijstva na narodnostno mešanem območju, spodbudil generacijske pomladitve na kmetijah, pripomogel h krepitvi socialno-ekonomske osnove podeželja ter prispeval k razvoju infrastrukture na narodnostno mešanem območju,” so še sporočili iz PMSNS.