Ostalo

MSNSOL predlog o združitvi zavodov (zaenkrat) zavrnila

Občinski svet občine Lendava je na svojem minulem zasedanju dal zeleno luč k združitvi zavodov ZKPL in Knjižnica Lendava. A kot kaže, načrta ki so si ga zamislili na lendavski občini, zaenkrat ne bo enostavno izpeljati.

Kot smo že poročali, namerava občina Lendava združiti dva zavoda in sicer Zavod za kulturo in promocijo Lendava (ZKPL) ter Knjižnico Lendava, Oba zavoda sta javna, po besedah župana Balažka pa je vzrok potencialne združitve slabo poslovanje ZKPL-ja ter nejasna vizija zavoda Knjižnica Lendava. Občinski svet je sicer za združitev dal zeleno luč, a so načrte na občini tokrat prekrižali na 8 redni seji Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava (MSNSOL).

Brez glasu MSNSOL-a pač ne bo šlo

A da lahko omenjena javna zavoda združijo pod eno streho, mora svoje soglasje podati tudi soustanoviteljica, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava. O predlogu občine so razpravljali na svoji 8. redni seji, na kateri pa iz opravičenih razlogov, ni bilo župana Balažka. Predlog sta tako predstavila Jasna Bračič Szabó in podžupan Ferenc Horváth.

Več članov MSNSOL je izrazilo zaskrbljenost zaradi združitve omenjenih ustanov, saj instituciji predstavljata različne dejavnosti. Med drugim so si prisotni bili nekako enotni, da predlog ni dovolj podrobno razdelan in da ne odgovarja na vsa vprašanja. Med drugim so omenili, da v združitvi vidijo tudi negativne strani.

MSNSOL je zaprosila za dodatna pojasnila in za nekaj časa, za pregled predloga. Je pa res, da brez soglasja Madžarske samoupravne narodne skupnosti, združitev ni možna.