Ostalo

FOTO: Predstavitev knjige Márie Dorotheje Požonec, Ezüst Sárkány (Remény)

Mária Dorothea Požonec je včeraj v centru Bánffy v Lendavi predstavila svojo knjigo, z naslovom Ezüst Sárkány (Remény). Knjiga je v madžarskem jeziku, avtorica pa jo je začela pisati že v osnovni šoli in jo leta 2014 tudi dokončala.

Mária Dorothea Požonec, danes 17-letnica, je pri svojih dopolnjenih 13 letih napisala knjigo z naslovom “Ezüst sárkány, Remény” in jo izdala leta 2014. Ideje in inspiracijo je dobila iz različnih smeri. Ena od mnogih je ta, da je morala v osnovni šoli za madžarščino napisati domišljijsko zgodbo, za katero je bila sicer prelena, kot to sama reče, zato je poslala prvo poglavje te knjige. Nato je njena učiteljica madžarščine (Lenke Lázár) želela še nadaljevanje, torej ostala poglavja. In tako je nastala knjiga. “Na svetu so ljudje, ki niso povprečni. Pomeni, da izstopajo od ostalih. Ti ljudje doživijo še več padcev, porazov, ampak kljub temu ne »padejo«. Prav zato je ona a svetu, da vodi in ščiti ljudi, ki sami tega ne zmorejo, da bo ona upanje.” Mária se je pod knjigo podpisala z imenom Dorothy E. Winer.

O zgodbi …

Zgodba se zaokroži okoli Ashlyng, ki odrašča v normalnem okolju, nato pa zaradi zapletenih okoliščin pride na dan, da ni vsakdanje dekle, ampak ima določeno nalogo. Mária jo v knjigi imenuje upanje, srebrni zmaj. Ashlyng pride od svojih posvojiteljev do prave družine, nato pa jo ugrabi bitje, ki se bralcu knjige na začetku zdi nepomemben lik. Ob branju pa izvemo, da ima eno od pomembnih vlog. Ashlyng se v svojem vsakdanjem življenju počuti prijetno, a kljub temu čuti, da obstaja še nekaj drugega. Ko zaide v težave, misli, da ni dovolj zrela, pogumna, da bi se soočila z njimi. V takih trenutkih bi se rada predala, ampak ne sme in ne more. V življenju je podobno: Včasih se ljudje bojimo naših moči, sposobnosti, vendar nas lahko pripeljejo daleč, zaradi njih smo lahko edinstveni, drugačni. Tisti, ki si vzamejo to k srcu in poskusijo kaj spremeniti, se boriti zase, lahko živijo srečno življenje. Mária meni, da je to sporočilo knjige.
V kolikor spodnja fotogalerija ne deluje, kliknite SEM >>

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6253493490871214353?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]