Ostalo

FOTO: Peter Podlunšek predstavil novo letalo, Edge 540 v2

Na murskosoboškem športnem letališču v Rakičanu, je Peter Podlunšek, pri nas najbolj znani in tudi edini “RedBull air racer,” včeraj predstavil svoje novo športno letalo za omenjeno tekmovanje, v najvišji kategoriji, kategoriji Master Class. Poroča: Leo Roudi.

Včeraj popoldan je Peter Podlunšek, akrobatski pilot Aerokluba Murska Sobota, ki kroji svetovni vrh tekmovalnih športnih letalcev, predstavil svoje novo tekmovalno letalo Edge 540 v2. Kot smo že poročali, je Podlunšek iz kategorije Challenge Class, prestopil v Master Class, kar pomeni, da se je pridružil eliti.

Letalo je sicer zelo kompleksno konstruirano, posebej za to tekmovanje. Je povsem novo, z novim in izrazitim dizajnom. V izdelavo dizajna je bil med drugim vključen svetovno znani oblikovalec Aldo Dudi, oblikovalec voznika v razredu Moto GP, Valentinu Rossiju.

Peter Podlunšek: “Prejšnja letala so bila izpeljana iz akrobatskih letal, to novo letalo pa je narejeno izključno samo za RedBull race. Posebnost tega letala je, da ne izgublja moči med obremenitvijo, skratka, avion drži hitrost tudi pri sili 10G. Čez vztopna vrata poleti s hitrostjo 380 km/h in po progi še pospešuje, do krepko čez 400 km/h. Elisa je samoprilagodljiva, Vsi normalni avioni imajo hitrost vrtenja okrog 2600 obratov na minuto, ta pa okrog 2950 obratov na minuto. Kraki propelerja so tik pod nadzvočno hitrostjo. Elisa je karbonska in je obrobljena s titanom.”

Letalo se je po vzdolžni osi v sekundi sposobno zasukati za kar 420 stopinj. Dolgo je 6,3 metre in ima maso 559 kilogramov. Šestcilindrski motor “spije” 140 litrov v eni uri. Mehanik prihaja iz Velike Britanije.
V kolikor spodnja fotogalerija ne deluje, kliknite SEM >>

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6253488231322568417?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]