Ostalo

Nagradni natečaj Reciklirana kuharija: Med 20 najboljšimi tudi DOŠ II Lendava

V okviru projekta Hrana ni za tjavendan so pri programu Ekošola, ki je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki, razpisali nagradni natečaj Reciklirana kuharija, kjer so vrtce ter osnovne in srednje šole povabili k oddaji inovativnih receptov na temo kaj narediti iz živil, ki jih ne porabimo v celoti. V natečaju je sodelovalo 76 ustanov z 239 recepti, med najboljšimi tudi DOŠ II Lendava.
Le katera hrana največkrat ostaja na naših krožnikih? Udeleženci so bili primorani predstaviti izziv in si izmisliti svoje, inovativne recepte v katerih so morali biti uporabljeni ostanki živil (npr. star kruh) ali ostanki jedi (npr. pire krompir). Ostanek živila/jedi, ki so ga sodelujoči reciklirali, so bili primorani jasno označiti. Pri izzivu so si lahko pomagali z naslednjimi vprašanji: Kako so naše mame, babice, šolske kuharice in kuharji … uporabili ostanke jedi ali živil? Lahko recept izboljšamo, izpopolnimo? Kako lahko recept čim bolj kreativno predstavimo?

Zmagovalnih 20 receptov, med katerimi se je znašel tudi recept DOŠ II Lendava, gre za solato iz prekmurskih dobrot učencev Kaje, Filipa, Borisa in Tjaše, bo prejelo praktično nagrado podjetja Lidl Slovenija v vrednosti 30 EUR in objavo v knjižici Reciklirana kuharija. Ostale poslane recepte bodo prek šolskega leta objavljali kot prilogo Ekošolskega lista. Mentorica ekipe iz DOŠ II Lendava je bila Timoteja Kranjec Omar.