Sveže

Mario Pal: “Domači trener se je najprej zgrudil, za tem vstal, se premaknil in počepnil ter se prevrnil in obležal”

Bilo je predvčerajšnjim. V Slovenski Bistrici sta se na tamkajšnjem nogometnem igrišču v zaostalem krogu 2. državne nogometne lige pomerili domača ekipa ter gosti iz Lendave. Slast zmage so okusili domači, saj so modro-bele ugnali z minimalno rezultatsko razliko. A proslavljanja tik po srečanju ni bilo, saj se je ob igrišču odvijala prava drama, ki bi se hipoma lahko končala tragično.
Po tem, ko sta nogometni ekipi Slovenske Bistrice ter Nafte 1903 na srečanju zaostalega kroga 2. SNL predvčerajšnjim na igrišču igrali zadnje minute srečanja in po tem, ko so domači že skorajda proslavljali, se je ob nogometnem igrišču pričela odvijati prava drama. V zadnjih izdihljajih srečanja se je namreč trener domače ekipe Goran Stanković zgrudil in negibno obležal. Najbližje slednjemu je bil Mario Pal, ki pri Nafti 1903 opravlja delo osebe medicinske stroke in takrat se je pričela borba. Ob igrišču, za življenje, ki je k sreči bila uspešna.

“Trener domače ekipe se je ob igrišču, v coni, kjer mu je gibanje dovoljeno, najprej nahajal na desni strani in kar naenkrat padel, a se je nemudoma vstal ter se premaknil na levo stran cone, se počepnil in se prevrnil ter obležal. Med srečanjem sicer nisem opazil ničesar posebnega, le večkrat je prosil vodo. Morda se že dlje časa ni počutil dobro. Kakšnih očitnih znakov slabosti čez srečanje nisem opazil.

Po tem, ko se je domači trener prevrnil, sem nemudoma pograbil avtomatski defibrilator ter že v nekaj sekundah bil ob njem. Nemudoma sem preveril dihanje, to je bilo nepravilno, pulz sem sprva čutil, v nadaljevanju pa več ne. Takrat je na vrsto prišla masaža srca ter defibrilator. Slednjega imam s seboj na vsakem treningu in na vsakem srečanju. Takrat se mi je že pridružila zdravniška ekipa, ki je bila na srečanju prisotna, a so do klopi potrebovali nekaj časa, saj niso bili tako blizu kot mi.

Trenerja smo uspešno reanimirali ob nogometnem igrišču, na poti pa je med tem že bila nujna medicinska pomoč tamkajšnjega zdravstvenega doma z zdravnikom. Med tem smo nesrečniku torej masirali srce, ga defibrilirali, mu sprostili dihalno pot, nudili predihovanje in oživljenega predali v nadaljnjo oskrbo. Brez pulza je bil kar dvakrat. Sreča je bila, da smo reagirali nemudoma in imeli pri sebi defibrilator,” je dejal Mario Pal.

Mario Pal sicer prihaja iz Čentibe, natančneje iz zaselka Zatak. Pri Nafti 1903 službuje od leta 2016 in opravlja delo osebe medicinske stroke. Po izobrazbi je tehnik zdravstvene nege in ima opravljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo za reševalca (po poklicu je tako reševalec). Nudenje prve pomoči ter uporaba defibrilatorja mu nista tuja, saj se je, kot pravi, s tovrstnimi primeri pri svojem delu v preteklosti že srečeval, na nogometni zelenici tokrat prvič. “Pri takšnem delu se pogostokrat srečujemo s paniko ljudi, ki so prisotni. V tem primeru je bilo potrebno oživljati ponesrečenca ter hkrati umiriti ljudi, a smo zmogli. Verjamem, da vsak želi pomagati.”

Kot je v zaključku pogovora za naš spletni medij Mario Pal še dejal, ga je poleg nekdanjih trenerjev lendavske Nafte 1903 poklicala tudi sestra nesrečnega trenerja in se mu zahvalila. Zahvalo je javno objavil tudi nogometni klub iz Slovenske Bistrice ter sporočil, da je trener v stabilnem stanju in bo v UKC Maribor ostal na nadaljnjih preiskavah.

Goran Stanković