Sveže

VIDEO, FOTO: Javna tribuna o razvoju Pomurske regije v Gledališki in koncertni dvorani

Ob zaključku včerajšnjega obiska Pomurske regije so se člani vlade udeležili javne tribune in županom, gospodarstvenikom ter drugim nosilcem razvoja v regiji odgovarjali na vprašanja. Javna tribuna se je pričela nekaj minut čez 18.00 uro v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi.
Župan Občne Lendava Janez Magyar se je v začetku zahvalil za odlično delo Vlade RS in za vse, kar je postorila za to, da je uspela na ravni Evropske unije izpogajati največji sveženj finančnih sredstev v zgodovini Slovenije. “Zahvala za to, ker je vlada brez odlašanja pristopila k temu, da lokalne skupnosti končno dobijo več finančnih sredstev. Ta sredstva so dobila vse občine, ne glede na politično pripadnost posameznika,« je še dejal lendavski župan. Ta sredstva so po njegovih besedah ena izmed najboljših vladnih naložb, saj sredstva dobijo vsi državljani. Zahvalil se je tudi zato, da je vlada s svojo odločnostjo in enotnostjo uspešno začela in, kot je prepričan, do konca leta bo tudi uspešno zaključila zgodovinski projekt naše mlade in male države – vodenje Sveta Evropske unije. »Nenazadnje tudi velika zahvala vsem ministricam in ministrom, državnim sekretarkam in sekretarjem in vam spoštovani predsednik vlade gospod Janez Janša, da ste skrbeli za to, da ste v tako težkih trenutkih svetovne pandemije pomagali slehernemu državljanu pri pravočasnem zagotavljanju zaščitne opreme in s preskrbo prepotrebnih cepiv. V teh najtežjih časih ste uspeli s pravočasnimi in pravilnimi ukrepi ohraniti gospodarski sektor v odlični kondiciji. Pri tem pa ohraniti delovna mesta, kar je in tudi bo odlična popotnica za naprej,” je še povedal župan Magyar.

Direktor Statističnega urada Republike Slovenije Tomaž Smrekar je predstavil statistične podatke Pomurske regije. Nato je o aktualnem epidemiološkem stanju v regiji in Sloveniji ter v Evropi spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar. Dejal je,  da se število okužb dnevno povečuje povsod po Evropi in ne samo v Sloveniji. “Trenutno je zasedenih 285 postelj na intenzivni terapiji, zagotovljenih jih imamo 288,” je pojasnil zdravstveni minister. Praviloma so občine Pomurja bile močno v porastu števila okuženih, sedaj pa se večina bliža k stagnaciji, kar vpliva optimizem. “Vsi skupaj podprimo zdravstvo in dosledno izvajajmo preventivne ukrepe,” je poudaril minister Poklukar in izpostavil nujnost dela od doma. “Virus ne izbira in najbolje, kar lahko naredimo je, da se zaščitimo s cepljenjem,” je ponovno izpostavil minister.

Predsednik vlade je čestital županom in prebivalcem tistih občin v Pomurju, kjer je precepljenost prebivalstva najvišja. “Cepljenje je edina stvar, ki dejansko pomaga preprečiti najhujše pri epidemiji. Cepiva imamo dovolj in naredimo vse, da bomo ljudi prepričali, da to orodje zoper covid-19 uporabimo,” je poudaril premier Janša. Napredek regije je po besedah predsednika vlade od zadnjega obiska viden. Zato se je zahvalil vsem, ki so se zanj potrudili.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je pozdravil priložnost in prihodnost izkoriščanja geotermalne vode, zato je treba za to energijo odgovorno skrbet. “To pomeni, da energijo, ki jo dobivamo iz podzemlja, izkoristimo in vodo vračamo nazaj, ne pa zlivamo mimo. S tem namreč skrbimo za nivo v vodonosnikih in za dolgoročno možnost izkoriščanja geotermalne vode. Na tem področju želimo doseči, da se voda, ki se črpa iz geotermalnih vodonosnikov v celoti termično izkoristi in kot taka vrne nazaj,” je pojasnil minister.

Problem stomatologije je tako v Pomurski regiji kot tudi nasploh v vzhodni Sloveniji po besedah ministra Poklukarja prepoznan kot nezadostna, zato so že v začetku leta podprli prizadevanja Medicinske fakultete v Mariboru, da odpre program stomatologije.

Ministrica za izobraževanj, znanost in šport Simona Kustec je pojasnila, da so na polju srednješolskih programov v lanskem letu razpisali skoraj 200 srednješolskih programov po državi, kar nekaj pod njih prav v Pomurski regiji. V okviru obiska je ministrica obiskala Dvojezično srednjo šolo Lendava, kjer se je seznanila tudi s tem, kako so se novi programi letos zelo uspešno začeli izvajati z zadostnim številom vpisanih dijakov in kakšne so potrebe tudi vnaprej. Tovrstno podporo bodo, tako je zagotovila ministrica, dajali tudi naprej. Na polju visokega šolstva je v regiji še velik izziv, ker ni nobenega samostojnega visokošolskega zavoda. “Sistem, kako ste v regiji vzpostavili vajeništvo, je zgled za celotno državo. To je praktično skoraj da edini primer, z izjemo Škofje Loke, kjer sistem vajeništva dejansko funkcionira,” je povedala ministrica.

Kot je glede geotermalne energije pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, je ta aktualna vlada prva, ki je naredila razpis za sofinanciranje reinjekcijskih vrtin, ki je trenutno odprt do 20. decembra 2021. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je o vzhodni obvoznici kot nujnemu pogoju za razvoj gospodarskih dejavnosti dejal, da je bil danes po večletnem usklajevanju podpisan sofinancerski sporazum najprej za zadrževalnik, ki je nujno potreben za gradnjo obvoznice.

Matej Tonin, minister za obrambo, je predstavil ugotovitev, da je Pomurje najmočnejša regija na področju gasilstva, ker ima 238 Poklicnih gasilskih društev (PGD). “Moram se vam zahvaliti tudi zato, da ste ob naravnih nesrečah zelo velikokrat poklicani za pomoč drugim delom države,” je dejal minister. Predsednik vlade Janez Janša je v zaključku izpostavil demografsko problematiko regije, ki se ji je treba posvetiti. Vlada je zato ustanovila Urad za demografijo, ki bo deloval v Mariboru. Gre za kompleksno vprašanje, zato je po njegovih besedah nujno sodelovanje vseh.