Ostalo

Dejan Kranjec: “Otroka sem pravilno prijel in dvignil, poteptal po hrbtu, da je tujek bil odstranjen in otrok je zadihal”

Res je sicer, da mnogi državljani, zlasti tisti, ki jim policisti pišejo kakšne sankcije za prekrškov ali kaznivih dejanj nimajo lepega mnenja o možeh v modrem, a je dejstvo, da policisti niso samo represivni aparat, temveč veliko naredijo tudi za preventivo, pogosto pa pomagajo reševati življenja ljudi, kar se je na zadnje potrdilo med nedavnimi vremenskimi ujmami, pa tudi izven teh dogodkov se pogosto zgodi, da policisti rešijo kakšno človeško življenje.
V ponedeljek 28.8. okrog 12.30 ure je v bližino stojnice Policijske uprave Murske Sobota, na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra 2023 na v Gornji Radgoni pritekel občan in zaprosil za pomoč in sicer, da otrok ne diha in ne vedo kaj mu je. Policist Dejan Kranjec iz PP Lendava, ki je na sejmu bil službeno, je takoj stekel do otroka, ki se je dušil in je postajal že moder. Otroka je pravilno prijel in dvignil, poteptal po hrbtu, da je tujek (piškot) odstranil iz žrela in otrok je zadihal. Nato je bil predan v oskrbo ekipi Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Gornja Radgona.

“Bil sem v službi na stojnici Policije, kjer izvajamo promocijo policijskega poklica ter nudimo različne usluge in nasvete. Na drugi strani prostora se je nekaj odvijalo, ko je občan začel kričati in spraševati, če je kdo v bližini, ki bi vedel oživljati, ker da otrok umira. Nemudoma sem stekel do prizorišča, kjer ga držala mama, jokala in razlagala, da ne ve kaj se je fantku starem tri – štiri leta zgodilo, saj je do takrat normalno hodil, naenkrat pa je postalo hudo.

Hitro sem ga prijel in dvignil ter ga malo masiral po hrbtu, zlasti lopaticah. Uvidel sem da fantek ne diha in prepričan sem bil, da je dihanje zaustavil tujek v požiralniku. Ko je fantek bruhnil, med vsebino je bil tudi piškotek, sem vedel, da je vse dobro. Še dodatno je bilo jasno, ko je malo zajokal, kar je tudi normalno v takšnem primeru. Predali smo ga reševalcem in to je bilo vse. Nič posebnega, kar ne bi naredil vsakdo izmed nas,” nam je razlagal Dejan, ki ni spraševal ne odkod je fantek, ne kako mu je ime, zaželi pa mu je lepo otroštvo in vse dobro v življenju.

“V omenjenem dogodku je policist uspešno posredoval in rešil življenje otroku in s tem pokazal veliko poguma in požrtvovalnosti,” je ob tem zapisala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, iz Generalne policijske uprave pa so dodali: “Da v kritičnih trenutkih narediš kar je potrebno in pomagaš otroku, ter mu morda s tem rešiš življenje, je vredno vse pohvale.”

Sicer pa je 42-letni policist Dejan Kranjec, ki izvira iz Hotize, osnovno šolo obiskoval v Veliki Polani. Srednjo ekonomsko šolo je končal v Lendavi, po odsluženi vojski v Ljubljani pa se je prijavil na Policijsko akademijo in pred natanko 20 leti (2003) podpisal pogodbo s Policijo. Že pripravništvo – prakso je opravljal na PP Lendava, trenutno pa službuje v oddelku za izravnalne ukrepe. Je član ekipe “Frontex” (Evropska agencija za mejno in obalno stražo), varovanja evropskih meja pa se je udeležil že petkrat, štirikrat v Severni Makedoniji in enkrat v Bolgariji. Štirje meseci v Makedoniji in dva meseca v Bolgariji so mu dale lepe in bogate izkušnje, ki jih ne bo pozabil, še posebej nikoli ne bo pozabil dogodka, ki ga je doletel v Gornji Radgoni, kjer je zastopal Policijsko upravo Murska Sobota.

S svojim postopkom na Pomurskem sejmu je navdušil mnoge državljane, zlasti fantkove starše, na njega pa so ponosni tudi mnogi njegovi svojci in prijatelji, še posebej žena Irena in trije otroci, stari med osem in 13 let. Dejan nam je ob tem zaupal, da ima službo policista rad ter da nima nobenih težav. “Za našo službo sta izjemno pomembna komunikacija in dialog tako, da se o vsem pogovoriš tudi z morebitnim kršiteljem ali storilcem kaznivega dejanja. Osebno imam rad svojo službo, ki je zelo dinamična in nikoli ne veš, kaj te čaka že naslednji trenutek. Vesel sem tudi, ko lahko pomagamo ljudem, tudi z nasveti, ne le v službi, temveč tudi, ko nisem v uniformi,” nam je še Dejan Kranjec.