Ostalo

Krvodajalstvo: V pokrajini ob Muri nov stokratnik

Včerajšnji dopoldan je plemenito in hvale vredno dejanje v regijski splošni bolnišnici opravil Jožef Flisar iz Korovcev. Stotič je namreč daroval to izjemno pomembno življenjsko tekočino, “za kar mu čestitamo in se mu v imenu vseh, ki bodo/bomo kri kdaj koli potrebovali zahvaljujemo. Želimo mu predvsem veliko zdravja,” so sporočili iz regijske bolnišnice.
Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. V Enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD) Murska Sobota, ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, so včeraj ob 10.30 uri pozdravili novega stokratnika. Stotič je namreč kri daroval Jožef Flisar iz Korovcev.

Kot je dejal stokratnik, je kri prvič daroval leta 1979 na služenju vojaškega roka in sicer ponesrečenemu vojaku. Takrat je za to plemenito dejanje v vojski dobil kar sedem prostih dni, kar je zagotovo bil en izmed pomembnejših faktorjev da se je za to odločil, dejal pa je še, da je od tega trenutka naprej kri daroval trikrat letno. Kasneje se je zaposlil v sosednji Avstriji, a se je krvodajalskih akcij vselej udeleževal doma, pri čemer poudari, da krvi nikoli ni daroval proti plačilu.

So pa Flisarju, tako kot vsakemu krvodajalcu stokratniku, v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota pripravili sprejem s pogostitvijo, s čimer se krvodajalcem zahvalijo za njihovo humanost ter prispevek. Prejel je tudi praktično darilo. V Sloveniji potrebujemo v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo. Na seznamu murskosoboške enote je, od njene ustanovitve, 83 krvodajalcev ki so kri darovali najmanj 100-krat.