Ostalo

Takšne so prometno varnostne razmere v Pomurju in priprave na prvi šolski dan

Tako kot osnovnošolci in dijaki, se na novo šolsko leto, ki se prične jutrišnji petek, pripravljajo tudi policisti. “Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije,” sporočajo iz Policije in voznike opozarjajo, naj vozijo varno, otrokom pa omogočijo varno prečkanje ceste ter varen prihod v šolo in iz nje.
Prometno varnostne razmere v Pomurju in priprave na prvi šolski dan

Policisti PU Murska Sobota so v obdobju od 1.1.2023 do 29.08.2023, obravnavali 532 prometnih nesreč, v enakem obdobju lanskega leta 583. V prometnih nesrečah je 6 (2) oseb izgubilo življenje, 26 (40) jih je bilo hudo in 175 (186) lahko telesno poškodovanih. Vsaka četrta prometna nesreča se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti in v vsaki osmi je prisoten alkohol.

Udeležba otrok v prometnih nesrečah

V obdobju od leta 2018 do 2022 je bilo v prometnih nesrečah na območju PU M. Sobota udeleženih 97 otrok ( starost od 0 – 14 let) od katerih je 1 umrl, 9 jih je bilo hudo in 79 lahko telesno poškodovanih. V letošnjem letu (do 29.08.2022) je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 9 otrok, od katerih so bil 1 hudo in 2 lahko telesno poškodovani.

Aktivnosti policije pred, ob začetku in med šolskim letom

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. “Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu,” sporočajo iz Policije.

Staršem svetujejo, naj v zadnjem tednu pred začetkom novega šolskega leta namenijo več časa prometno-varnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj njihovi otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, pri tem pa naj ne pozabijo, da z lastnim ravnanjem dajejo zgled svojim otrokom. “Voznike opozarjamo na večjo previdnost na cesti, predvsem v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci največ zadržujejo,” so še zapisali.

“Policisti že izvajamo aktivnosti za prvi šolski dan. Pregledujemo okolice šol in ustreznost prometne signalizacije na šolskih poteh. Sodelujemo z vodstvi šol, z izvajalci organiziranih prevozov otrok, predstavniki lokalnih skupnosti in drugimi institucijami (AMD, ZŠAM, SPV …). S Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa usklajujemo podrobnosti o načinu in obsegu varovanja otrok na poti v šolo in iz nje. Občasni nadzor cestnega prometa v neposredni bližini šol in drugih vzgojnih ustanov se opravlja že v tednu pred začetkom šolskega leta,” so zapisali pri Policiji.