Ostalo

Lendava pripoveduje

V Lendavi so v okviru projekta Igriva zgodba potekala izobraževanja o pomenu pripovedovanja in različnih načinih pripovedovanja zgodb otrokom. Ideja enoletnega projekta Igrive zgodbe je spodbujanje medgeneracijske bralne kulture na način, da se književna besedila otrokom predstavijo skozi različne oblike vključujočega pripovedovanja. Da bi se pripovedovanje zgodb uveljavilo v skupnosti, so začeli s krajšimi izobraževanji.
Organizator izobraževanja je lendavsko društvo Kaleido. Medgeneracijska izobraževanja so del projekta Igriva zgodba, ki ga finančno podpira RSNOP, Sklad za razvoj NVO in Občina Lendava. “Izdelali smo serijo izobraževanj za upokojenke iz Lendave in eno poklicno izobraževanje za vzgojiteljice. Pripovedovanje je temeljna človekova potreba, saj s pripovedovanjem živimo in netimo iskrice življenja v drugih, zato nas pripovedovanje spremlja od začetkov človeštva pa vse do današnje digitalne dobe,” so zapisali.

Kot so sporočili iz društva, je bilo pomembno ozaveščati ljudi, da smo ljudje sestavljeni iz zgodb in da nenehno pripovedujemo zgodbe – o sebi, o svojem doživljanju sveta, o naših prednikih, zgodovinskih preizkušnjah, sanjah, zgodbah – in ko to počnemo, pripovedujemo zgodbe nekomu nasproti nas. “Zavedamo se da pripovedovanje zlahka povzdignemo v pravo umetniško ustvarjalnost, zaradi tega nam je bilo pomembno zbrati ljubitelje zgodb in pripovedovanja ter jim pokazati različne možnosti pripovedovanja.”

Članice društva so začele sodelovati z lendavskimi upokojenkami, s katerimi so se na srečanjih v prostorih Zveze kulturnih društev Lendava pogovarjale o pripovedovalski umetnosti. Dramska pedagoginja Iva Nemec je prisotnim predstavila umetnost pripovedovanja in kamišibaja, socialna delavka in pedagoginja Lara Lazar pa jim je predstavila pravljično jogo. “Še naprej si želimo sodelovanja z upokojenci in s programi pripovedovanja spodbujati medgeneracijsko branje v lendavski šoli in vrtcu,” so še sporočili iz društva Kaleido.

Pred dnevi je v prostorih Vrtca Lendava potekalo strokovno izobraževanje “Pripovedovanje zgodb v delu z otroki” za lendavske vzgojitelje. Usposabljanje je vodila Iva Nemec, profesorica književnosti in dramska pedagoginja z namenom ozaveščanja o pomenu spodbujanja govorne, komunikacijske kompetence in predbralnih veščin pri predšolskih otrocih. Zbrane je opozorila na dejstvo, da je govorna ustvarjalnost eden največjih izzivov sodobnega izobraževanja in da morajo biti vzgojitelji in učitelji tisti, ki morajo biti otrokom dober govorni vzor. Predstavila je kako pri delu z njimi iskati zanimive in inovativne načine za spodbujanje vsakodnevnega govorjenja. Poleg teoretičnega dela pa so se udeleženci preizkusili v pripovedovalskih igrah, ki jih lahko implementirajo pri svojem delu.