Ostalo

FOTO: Na območju Lendave se je odvilo 2. srečanje slovenskih fotografov ptic

Turistično društvo Ovtar Jarenina je tudi letos priredilo Srečanje slovenskih fotografov ptic. Letošnje srečanje so v sodelovanju z Zavodom za turizem in razvoj Lendava in Stanovanjskim podjetjem Lendava organizirali v Lendavi. Za program in organizacijo je poskrbel Vlado Sofronievski iz Lendave. Namen srečanj je, da bi se ta odvijala na različnih lokacijah v Sloveniji, z namenom medsebojnega spoznavanja, kakor tudi povezave kulturno turistične ponudbe.
Letošnjega srečanje se je udeležilo 24 fotografov iz vse Slovenije. Srečanje so začeli v vaškem domu v Dolgi vasi. Po pozdravnem govoru Igorja Kolenka, direktorja stanovanjskega podjetja Lendava in podžupana občine Lendava Patrika Koceta, so prisotne pogostile gospodinje z lokalnimi kulinaričnimi specialitetami kot so pereci in kurtoši, narezki, … Ker je namen srečanja tudi spoznavanje nove in najnovejše fotografske opreme, so prisotnim podjetja Nikon, Fujifilm, Sigma in Sony predstavili novosti na trgu. Ker so predstavili veliko opreme, ki je v Sloveniji novost, je bilo možno vso opremo tudi preizkusiti na terenu, na katerega so se kasneje tudi podali.

Po kratki predstavitvi opreme so se torej podali na teren in sicer v Mursko šumo, kjer so jih pričakali trije ornitologi: Anja Cigan, mag. biologije in ekologije z naravovarstvom, Željko Šalamun, gozdar in ornitolog pri DOPPS ter Branko Bakan, profesor biologije in sociologije, raziskovalec, botanik in ornitolog. Teme predavanj so bile spoznavanje lokalnih ptic in njihovih habitatov, kodeks in etika fotografiranja in sprememba habitatov glede na vremenske razmere.

“Fotografsko opremo, ki smo jo imeli na razpolago, smo preizkusili ter primerjali s starejšo opremo. Po dvournem delu na terenu smo se vrnili v vaški dom v Dolgo vas, kjer sta prvaka v kuhanju bograča na Bogračfestu 2019 skuhala bograč. Po obroku nas je pozdravila direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava, Martina Bukovec. Predstavila nam je turistično, kulturno in kulinarično ponudbo. Za zaključek smo se podali še na Lendavski stolp Vinarium, kjer smo seveda posneli še nekaj fotografij,” so zaključili pri turističnem društvu Ovtar Jarenina.

FOTO: Turistično društvo Ovtar Jarenina