Ostalo

Jutri se začenja prva etapa kolesarske dirke po Sloveniji, kolesarji tudi čez Lendavo, moten bo cestni promet

Jubilejna, 30. dirka Po Sloveniji, bo obiskala kraje širom Slovenije in zavila še v vse sosednje države. Na petih etapah bo dirkalo dvaindvajset vrhunskih ekip, od tega kar šest najvišje kategorije. Start dirke bo jutri, 12. junija v Murski Soboti, kolesarji bodo se zapeljali tudi čez Lendavo, zmagovalec pa bo okronan pet dni kasneje v Novem mestu.
Kolesarska dirka Po Sloveniji se je v treh desetletjih razvila v športno-turistični spektakel in si izborila svoje mesto v mednarodnem koledarju cestnih dirk, ob visokem jubileju pa bo v mnogih pogledih dirka presežkov. S skupno dolžino 840,5 kilometra bo najdaljša po letu 2004, odseki letošnje trase pa bodo potekali tudi po madžarskih, avstrijskih, hrvaških in italijanskih cestah. Po zaslugi zdaj že tradicionalnega prenosa na kanalih Eurosporta bo dirko videlo na milijone ljudi s celega sveta, ob cestah vseh petih etap pa lahko organizatorji znova upravičeno pričakujejo več sto tisoč gledalcev. Seveda bo dirko prenašala tudi Televizija Slovenija.

Start v Murski Soboti, pot čez Lendavo

Start prve etape bo torej jutri na Slovenski cesti v Murski Soboti, trasa pa bo kolesarje vodila kar čez tri sosednje države, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, kar je edinstvenost v evropskem prostoru. Trasa prve, dokaj dolge etape, ni zahtevna, pred tekmovalci je dolg dan s kar nekaj tehničnimi zavoji. Glede na nezahtevnost trase s samo enim gorskim ciljem četrte kategorije, bo prvega vodilnega v Ormožu predvidoma odločil sprint glavnine.

Kolesarje lahko v Lendavi pričakujete od 13.00 ure naprej

Kolesarji se bodo v Lendavo, čez Glavno ulico, zapeljali iz smeri Dolge vasi. Tam se bodo v Slovenijo vrnili preko tamkajšnjega mejnega prehoda, na Madžarsko pa bodo prestopili v Genterovcih. Pričakovati jih bo mogoče od 13.00 ure naprej. Pot bo kolesarje vodila po glavni cesti čez Dolgo vas proti Lendavi, na krožnem križišču v središču Lendave, kjer se stikata Glavna ulica in Trg Ljudske pravice, pa bodo ubrali prvi izvoz v smeri Koldovorske ulice, kjer bodo čez nadvoz zapustili Lendavo ter se zapeljali čez vasi v smeri Črenšovcev.

Zaradi kolesarske dirke bodo pa bodo, ne pozabite, jutrišnjo sredo, 12. junija, med 11.15 in 16.30 zaprte ceste na relaciji Murska Sobota–Cankova–Radenci Križevci–Veržej–Dobrovnik–Lendava–Ljutomer–Ormož–Zavrč–Markovci–Ormož. Napovedane so tudi zamude v železniškem prometu.