Ostalo

Pred nami dnevne temperature tudi do 15 stopinj Celzija

Nad zahodno, južno ter deloma osrednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. S severozahodnim vetrom k nam priteka suh in postopno spet toplejši zrak. Jutri, v četrtek in petek se bo živo srebro čez dan dvignilo do petnajstih stopinj Celzija.
Včerajšnje jutro je bilo praktično prvo hladnejše. Živo srebro se je ustavilo pri -4 stopinjah Celzija, čez dan pa smo imeli okrog deset stopinj. Današnje jutro je sicer bilo nekoliko toplejše, saj smo izmerili dve stopinji nad ničlo, čez dan pa bodo temperature podobne kot včeraj. Tudi danes je moč pričakovati nekaj oblačnosti, no, še topleje pa bo jutri, pojutrišnjem in v petek.

Jutri se bo vremenski režim pri nas spremenil

V nižjih zračnih plasteh bo zapihal jugozahodnik, ki bo prinašal vlažen zrak iznad Sredozemlja. Nastajala bo orografska oblačnost na Primorskem in Notransjkem – morda jo bo nekaj zaneslo še do osrednje Slovenije. Višje bo še nekaj dni prevladoval severozahodnik. Jutri bo čez srednjo Evropo potovala topla fronta. Zato bo tudi na južno stran Alp v višinah pritekal bolj vlažen zrak. Že danes zvečer in ponoči, pa tudi še jutri, bo zato nad Slovenijo precej slojaste oblačnosti predvsem jutri z bazami do nadmorske višine okoli 2300 m.

Jugozahodnik bo spihal hladni zrak iz nižin vsaj dela vzhodne Slovenije, zato bodo tam dnevne temperature do konca tedna tudi do okoli 15 stopinj. Najverjetneje s sobote na nedeljo se bo tako vreme končalo s prehodno hladne fronte, padavinami in ohladitvijo. Meja sneženja se bo lahko spustila do nižin. 

Do 15 stopinj Celzija

Jutri, v četrtek in v petek bodo dnevne temperature okrog 15 stopinj Celzija, jutranje pa se bodo ustavile pri trojki. V soboto bomo beležili padec, dnevne temperature bodo okrog deset stopinj, v nedeljo pa še za kakšno stopinjo manj. V nedeljo je ob tem moč pričakovati tudi nekaj padavin. Jutranje temperature ostajajo enake. Po tej padavinski epizodi se naslednja kaže proti sredini prihodnjega tedna. A bodimo vsaj malo nezaupljivi, saj je to skrajni doseg srednjeročnih meteoroloških modelov.

Foto: Alen Magyar