Ostalo

Turnišče: Minulo soboto praznovanje 750. obletnice doseglo vrhunec

Minulo soboto je praznovanje 750. obletnice prve pisne omembe turniškega svetišča doseglo vrhunec, saj se je odvila slavnostna akademija, ki je bila letos združena s praznovanjem občinskega praznika.
Ni naključje, da Občina Turnišče svoj praznik praznuje 16. novembra, to je na dan, ko je v pisnih virih prvič omenjena cerkev blažene Device v Črncu, kot se je takrat imenovalo naselje na območju današnjega Turnišča. Takrat je bilo v stari turniški cerkvi opravljeno spravno bogoslužje med rodbinama Jure in Hahold.

Slavnostni govornik je bil umetnostni zgodovinar, dr. Janez Balažic, zbrane pa so nagovorili: domača županja, mag. Vesna Jerala Zver, turniški župnik, p. Toni Brinjovc, ter murskosoboški škof, msgr. dr. Peter Štumpf.

Obenem so bila podeljena tudi občinska, športna, županjina priznanja ter priznanji Občinskega sveta. Občinska priznanja so prejeli: Ljudski pevci iz Renkovcev za 10-letno aktivno ustvarjanje, Vrtec Turnišče za 50-letno delo na področju vzgoje in izobraževanja, KORK Turnišče za 20-letno uspešno delo in Angela Slamek za dolgoletno delo na humanitarnem področju.

Županjina priznanja so prejeli letošnji zlati maturanti, in sicer Tomaž Raduha, Eva Rotar, Maja Kramberger in Nino Kleindienst. Športnik leta 2017 je postal Robert Markoja, uspešen strelec iz Gomilice, športna ekipa leta 2017 pa je postala članska ekipa SD Štefan Kovač Turnišče v streljanju s puško, ki jo sestavljajo Tadej Žalik, Robert Markoja ter Gregor in Uroš Maučec. Za tekmovalne uspehe v strelstvu je priznanje prejela še članska ekipa SD Štefan Kovač Turnišče v streljanju s pištolo.

Priznanji Občinskega sveta sta bili podeljeni Župnijski Karitas za 25-letno uspešno delo na področju dobrodelnosti in Župniji Turnišče ob 750. obletnici prve pisne omembe turniškega svetišča.

Prireditve se je udeležil tudi generalni konzul konzulata Republike Madžarske v Lendavi, dr. Gyula Földes, ki je županji predal elektronsko verzijo listine ogrskega kralja Bele IV. iz leta 1267, kjer je prvič omenjeno turniško svetišče. Občina je v spomin na ta okrogel jubilej Župniji Turnišče in Škofiji Murska Sobota podelila faksimile listine in reprint večjega formata, ki bo visel v cerkvi.

Obenem se je izvršila še predaja obnovljenih cehovskih knjig. Namreč Občina Turnišče je letos obnovila dve knjigi kovaškega ceha in eno knjigo čevljarskega ceha, katere bodo tako lahko ostale še našim zanamcem.

V pestrem kulturnem programu so se predstavili otroci iz Vrtca Turnišče in učenci Osnovne šole Turnišče, Cerkveni pevski zbor Marije pod logom, z zborovodjem Matejem Puckom ter akademska glasbenika Nina in Danilo Dominko.

Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver je prisotnim nanizala izvedene večje projekte, prireditve in dela v letu 2017 ter zaključila: “V prihodnje našo občino vidim kot urejeno in moderno, ki bo nudila vsem primerno okolje za življenje. Naš potencial so mladi, iznajdljivi ljudje, ki si sami znajo ustvariti delovne pogoje v gospodarstvu, podjetništvu, turizmu, kmetijstvu. Občina jim je le v pomoč. Pri tem uporabljajo zdrav razum, sodelujejo in delujejo spravno. Ob prazniku Občine Turnišče izrekam iskrene čestitke vsem občankam in občanom, letošnjim nagrajencem ter vsem zbranim.”