Sveže

Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave organizira že deveti mednarodni fotografski natečaj “Pannonia Reflections”

Salon fotografije “Pannonia Reflections” je letošnje leto na sporedu v svoji deveti izdaji. Je internacionalni projekt, ki vključuje fotografe dežel celega sveta in ima izjemno dodano vrednost, saj ga je moč izpeljati samo pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne organizacije za umetniško fotografijo (FIAP), Fotografske zveze Slovenije, ter fotografske zveze ZDA. Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave je vnovič pridobilo pokroviteljstvo za mednarodno razstavo vseh zgoraj omenjenih organizacij in se letos odvija že devetič.
Mednarodni fotografski natečaj Pannonia reflections pod patronatom FIAP, PSA in FZS, uspešno stopa v deveto leto svojega delovanja. In čeprav je izvedba takega projekta naporna in organizacijsko zelo zahtevna, je ves trud poplačan s prijavami udeležencev in obilico izvrstnih fotografij. “Zelo nas veselijo pohvale na račun dobre organizacije, kvalitetnega kataloga, izpeljane razstave nagrajenih fotografij, dobre komunikacije z udeleženci … Prav tako nam je organizacija natečaja Pannonia reflections prinesla marsikatero novo poznanstvo, kar nas je še posebej obogatilo in kar nas motivira, da gremo naprej po zadani poti,” nam je dejal Davor Dolenčić, predsednik omenjenega fotografskega društva.

Prvi Salon je bil organiziran leta 2014. Od tedaj so slednjega organizirali vsako leto vse uspešneje. Na omenjenem natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in poklicni fotografi z vsega sveta. Sodelujoči fotografi morajo biti avtorji fotografij, ki jih pošljejo. Vsak udeleženec lahko pošlje največ štiri fotografije za vsako od tem. Tudi letos so organizatorji razpisali pet tem in sicer: Odprta barvna fotografija, odprta enobarvna fotografija, ženska, ulična fotografija ter voda. Prijave so že odprte in jih bodo zbirali do 4.12. Fotografije letos ocenjujejo Matej Peljhan, EFIAP, MF FZS – Slovenija, Zoran Kolaric, EFIAP  –  Hrvaška, in Simon Krejan, EFIAP, MF FZS – Slovenia.

In kako poteka ocenjevanje?

Žirija prispele fotografije ocenjuje z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko vsak član žirije oceni vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so vse ocene fotografij seštete. Na podlagi seštevka je nato narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado.

Lansko leto se je na omenjeno prestižno tekmovanje prijavilo 359 avtorjev iz 61 držav s 5.988 fotografijami. Najbolje je bila ocenjena 101 fotografija 84 avtorjev iz 27 dežel sveta.