Sveže

Se bo KS Murski Črnci odcepila od občine Tišina in se priključil MO Murska Sobota?

Iz Murskih Črncev prihaja vest, da je del prebivalcev dal pobudo za odcepitev od občine Tišina. Pri tem navajajo, da bi se po odcepitvi želeli priključiti k MO Murska Sobota. Zbor krajanov se je odvil konec minulega leta, prisotnih pa je bilo kakih 100 krajanov. Razlog? V naselje naj bi se menda premalo vlagalo.
Konec minulega leta se je v Murskih Črncih odvil zbor krajanov, katerega se je udeležilo kakih 100 krajanov. Razlog? predlog o odcepitvi od Občine Tišina in priključitev k MO Murska Sobota. Robert Györek, predstavnik naselja v občinskem svetu je dejal, da so razočarani, saj da naj bi se v naselje premalo vlagalo. MO Murska Sobota sicer o nameri še ni seznanjena, je pa preko občanov bil o tem seznanjen župan Občine Tišina, Franc Horvat.

Kot je dejal župan Horvat, izjave Györeka niso resnične. Z zborom krajanov je sicer, kot je dejal, bil seznanjen, med prebivalci Murskih Črncev pa je pred časom zaokrožilo tudi pismo, v katerem krajani opozarjajo, da so ceste polne luž in neprevozne. “Nikoli in nikomur, tudi ne podpisanim na dopisu nisem izjavil, citiram iz dopisa, ‘da dokler bo on župan, se tam ne bo nič delalo’. Ta zapis je čista laž in izmišljotina! Ta trditev je seveda ‘dvignila’ ljudi in je seveda pobuda o odcepitvi lahko dobila večjo podporo, kot bi jo brez te laži v dopisu,” je dejal Horvat.

Kot so sporočili iz MO Murska Sobota, zakon o lokalni samoupravi določa, da se z odlokom o razpisu referenduma za ustanovitev .nove občine oziroma spremembo območja občine določi referendumsko območje oziroma več referendumskih območij, besedilo vprašanja na posameznem območju, dan razpisa referenduma in dan glasovanja. “V kolikor bo v tej zvezi na Mestno občino Murska Sobota podana uradna pobuda, bodo pobudo proučili in se do nje opredelili,” so sporočili iz MO Murska Sobota.

Predsednica in še ena članica vaške skupnosti Murski Črnci sta po tistem sestanku podali odstopni izjavi iz vaškega odbora. V Murskih Črncih se sicer sedaj seznanjajo s pravnimi postopki. Pa se v naselje resnično premalo vlaga? med leti 2011 in 2021 bi se v naselje naj vložilo okrog milijona evrov v dvanajstih projektih, ki so med drugim zajemali tudi ureditev naselja, porabljenih pa je bilo tudi dodatnih 400 tisočakov evropskega in državnega denarja.

Franc Horvat