Sveže

Po izboru JSKD in revije Mentor je najboljša pesniška zbirka leta 2021 bila izdana v Lendavi

Minulo nedeljo je potekala v Kobaridu osrednja prireditev Javnega sklada kulturnih društev Slovenije in literarne revije Mentor pod naslovom »V zavetju besede« kjer so podelili nagrade za najboljša literarna dela izdana v samozaložbi v letu 2021 v Sloveniji. Strokovna žirija v sestavi mag. Matej Krajnc, Monika Ivančič Fajfar in Barbara Rigler je podelila nagrade v šestih kategorijah.
Zmagovalka med pesniškimi zbirkami je knjiga Umazane pesmi vsakdanjih grešnikopv (Lendava, 2021), avtorja Franca Korena iz Lendave. Med najboljše pesniške zbirke so poleg zmagovalne nominirali še zbirke: Pekinški vrtovi (Jernej Kunsterle), Kot Severno morje (Bernarda Vrečko) in Podalpska küra (Dani Rajh). Med utemeljitvijo je žirija napisala:  “‘Umazane’ je tokrat dober epiteton, to je treba priznati. Vsakdan ni brez greha, a skozi pesmi se vseskozi nakazuje način, kako bi lahko bil drugačen. Suverena in duhovita pesniška govorica Korenovih pesmi bralca brez dvoma prepriča, da pa je morda vendarle dobro, da živimo z malimi grehi. Sicer bi bilo vse vendarle preveč sterilno.”

Za najboljše prozno delo je žirija izbrala roman Katarine Keček: Umetnost zavijanja z očmi (Ljubljana, 2021); v kategoriji slikanice za otroke je zmagovalka Nataša Barbiš Frank: Mišek Bami (Ilirska Bistrica, 2021); med potopisi je zmagala Natalija Pavlič: Kava s smetano (Kamnik, 2021); Rok Bohinc: Smrdljivc (Križe, 2021) je napisal najboljši mladinski roman, Aleš Jelenko dramsko delo: Praznina. Pet dramskih besedil za mladinska gledališča (Pekel, 2021); in še posebna nagrada v kategoriji avtobiografskih del je bila podeljena Mihi Mohorju: Spominska knjiga (Kranj, 2021).

“Poezijo Franca Korena iz zbirke Umazane pesmi vsakdanjih grešnikov lahko označimo z besedno zvezo sodobna lirika. Vsebinsko zelo raznolike pesmi odražajo pisan, razgiban pesnikov doživljajski svet, prežet z družbeno kritiko, bivanjsko problematiko, ljubeznijo in erotiko, med 60 pesmimi pa najdemo tudi hermetične/nedoumljive, katerih sporočilo ostaja avtorjeva intimna skrivnost. Vsekakor se v pričujočih pesmih zrcali Korenov ustvarjalni potencial, močna kreativnost, veliko motivacije, torej bomo gotovo kmalu imeli v rokah še kakšno novo pesniško ali prozno zbirko,” je zapisala sodobna slovenska pisateljica Olga Paušič iz Lendave.

Pesniško zbirko Umazane pesmi vsakdanjih grešnikov je grafično opremil z ilustracijami Robert Svetec iz Čentibe. Zbirka je izšla v nakladi 150 izvodov, ki pa je že pošla, tako, da si jo lahko izposodite v lendavski knjižnici. Zaradi Covidnih predpisov je bila uradna predstavitev šele meseca marca 2022, ob dnevu žena v gledališki in koncertni dvorani v obliki glasbeno literarnega performansa z razstavo.