Ostalo

FOTO: Razvojni center v Radmožancih: Gradnja se je tudi dejansko pričela

Po tem, ko je v začetku oktobra bila podpisana pogodba o gradnji Razvojnega centra v Radmožancih, med Ferencom Horváthom, predsednikom krovne organizacije pomurskih Madžarov in Matjažem Hozjanom, direktorjem gradbenega podjetja Legartis iz Lendave, se je v sredini novembra 2020 pričela rušitev starega objekta (družinske hiše), v teh dneh pa tudi dejanska gradnja.
Pogodba o izvajanju del Razvojnega centra v Radmožancih je bila v začetku oktobra 2020 podpisana in dela so se torej lahko pričela. Namembnost objekta so, kot smo že poročali, vsebine za delo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Omenjeni Razvojni center bo imel na voljo tudi prostore za druženje skupin otrok in njihovih staršev, objekt pa bo izdelan po želji investitorja, po grafični predlogi objektov tradicionalne kvalitetne arhitekture iz časa v začetku 20. stoletja. Na mestu predvidene gradnje se je nahajala pritlična stanovanjska hiša, ki jo je izvajalec del porušil v sredini novembra, dejanska gradnja z izkopom za temelje pa se je pričela v teh dneh. V pritličju objekta bodo urejeni prostori mladinskega centra, na podstrešju bo urejen tehnični prostor, a bo slednje večinoma neizrabljeno.

Na narodnostno mešanem območju v delu Prekmurja (t. j. v Lendavi in njeni okolici) je bila že pred časom zaznana potreba po tovrstni dejavnosti (zgodnji obravnavi), saj več kot 30 družin z našega dvojezičnega območja odhaja s svojimi otroci na obravnave v sosednjo Madžarsko. Potreba je bila zaznana tudi s strani vzgojiteljic v vrtcih, ki so s tem področjem premalo seznanjene in potrebujejo strokovno pomoč in krepitev kompetenc ter izobraževanja na to temo.