Sveže

FOTO: Predstavitev knjig Slavice Zver “Šopek spominov” in Janje Zver “Lan skozi dan”

Minulo nedeljo je pri brodarski hiši na Hotizi potekala predstavitev knjig Slavice Zver “Šopek spominov” in Janje Zver “Lan skozi dan.” Pesmi iz pesniške zbirke Šopek spominov sta interpretirali hčerki avtorice Ksenija Bakan Zver in Janja Zver. Z avtoricama del se je pogovarjala Ivanka Tompa. Ob pogovoru z avtoricama del so nastopili tudi hotiški ljudski pevci, pevke Urška Kohek, Larisa Sreš in Irena Žižek ter harmonikarja Rok Vučko in Matic Pozderec. Literarni dogodek je povezovala Sabina Oletič. Hkrati s predstavitvijo knjig je potekala otvoritev likovne razstave “Življenje ob reki Muri,” dela so nastala na likovni koloniji pred poletjem. “Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi literarnega dogodka na Hotizi,” so sporočili.
Dogodivščine radovednega Lana

Radovedni Lan skozi dan je poučna zgodbica v verzih, ki lahko služi kot didaktični pripomoček za učenje angleščine. Ekipa, ki je sodelovala pri nastanku otroške knjige je dokaj majhna a smo vsi izredno marljivi. Avtor ilustracij v knjigi je prekmurski ustvarjalec Leon Markoja. Da se besedilo in ilustracije dopolnjujejo in zlijejo v poučno didaktično zgodbo, je poskrbel še en pomemben član naše ekipe, Lendavčan Peter Orban. Preko poučne zgodbe v verzih Lan skozi dan se otroci na zabaven način naučijo osnovnih besed in vljudnostnih fraz v angleškem jeziku. Tako otrokom približamo angleški jezik ter osnovno angleško besedišče in jih navdušimo za aktivno rabo in učenje tega jezika. Na koncu je dodan slovarček z več kot petdesetimi besedami in vljudnostnimi frazami v angleščini.

Šopek spominov

Knjižica poezij Šopek spominov je prva pesniška zbirka Slavice Zver, domačinke, Hotižanke, ki so jo doslej srečevali predvsem na razstavah ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev, saj sta čopič in platno – enako kot poezija – njeni dolgoletni ljubezni. Sama pravi, da sta področji ustvarjanja – likovna umetnost in pesništvo – zelo tesno povezani, kot bi imeli skupne korenine, ki se prijazno prepletajo in ugodno vplivajo ene na druge. Najmočnejša motivacija, ki jo žene pri ustvarjanju, pa je ljubezen, kajti življenje brez ljubezni je puščava, praznina! Ljubezen, ki je zelo raznolika: od tiste do staršev, partnerja, otrok in vnukov, do ljubezni do narave, sočloveka, prijateljev, vsega lepega, kar nas obdaja. V zbirki zbranih 72 pesmi odraža avtoričino intimo, čustvovanje, odnos do sveta, okolja in soljudi. Pesmi so nastajale vrsto let, kar je mogoče začutiti tako v jeziku, slogu, izbiri besedišča in metaforiki. Razporejene so v tri sklope: Spomini (22 pesmi), Življenje je ljubezen (24 pesmi) in Utrinki (26).