Ostalo

Predstavili letošnjo prireditev “Pomurski galop”

Prvi Pomurski galop je bil organiziran leta 2016 in od takrat naprej je bil organiziran vsako leto, razen lanskega, ko je izostal zaradi ukrepov covid-19. Prizorišče letošnje prireditve je nasproti hotela Árxá (bivšega hotela Lipa). Bistvo prireditve je tekmovanje konjenikov, za občinstvo je pripravljen bogat spremljevalni program, pozabili pa niso niti na kulinarično ponudbo. O vsem naštetem so na včerajšnji tiskovni konferenci spregovorili József Bíró, predsedsnik Društva ljubiteljev konj; Ferenc Horváth, predsednik sveta PMSNS; Mihael Šooš, direktor ZKMN; Janez Magyar, župan Občine Lendava in Igor Kolenko, vodja organizacijskega odbora prireditve.
“Vsi vemo, da je madžarski narod bil konjeniški narod in konjereja je tudi sedaj zelo cenjena. Tudi v Prekmurju smo imeli veliko konjev, ki smo jih uporabljali predvsem za delo. Konj se je pred časom nekako vrnil v življenja prekmurskih Madžarov in hvala bogu, da so se nekateri odločili za takšno vrsto hobija. Šlo je torej za nekaj posameznikov, ki so se odločili da kupijo konje in se z njimi pričnejo športno ukvarjati. PMSNS je hitro prepoznala pomembnost takšne prireditve in že leta 2016 postala največji podpornik prireditve. Zelo sem vesel, da se je v vseh teh letih, kljub problemom, ki so se pojavljali in smo jih uspešno reševali -prireditev je bila namreč na več prizoriščih, ta uspešno odvijala. Vesel sem, da je prireditev široko začrtana, za različno občinstvo različnih starosti in prepričan sem, da so organizatorji za letos pripravili najbolj pester in najbolj zanimiv program za vse. Galop je odlična prireditev, ki združuje tako Madžare kot Slovence,” je uvodoma dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta PMSNS.

“Proga je tudi letos urejena s peščeno podlago in je tako ustrezno pripravljena na galopsko dirko. Potrebovali smo veliko sponzorjev, da lahko prireditev pripravimo in izpeljemo, zato bi se želel zahvaliti največjim, to so: PMSNS, ZKMN, Občini Lendava, skladu Bethlen Gábor ter direktorju KG Lendava, Jožefu Magyarju. Na sobotni prireditvi se torej konjeniki lahko kvalificirajo na nacionalni galop in sicer najprej trije uvrščeni plus tekmovalec ki zastopa gostujočo občino in prvi iz slovenskega narodnostnega teka -ta bo zastopal Slovenijo 2. in 3. oktobra v Budimpešti. Konjeniki se bomo zbirali 21. avgusta že ob 7.00 uri zjutraj. Sledi veterinarski pregled konjev ter žrebanje štartnih pozicij. Proga na notranji strani je dolga 435 metrov, tekmovalna razdalja je 1.300 metrov, se pravi dva kroga in pol, startna cona pa je 10-metrska, saj gre za leteči start. Konji morajo biti stari najmanj 5 let, izključeni so angleški polnokrvni ter argentinski konji. Kvalifikacije bodo na sporedu ob 11.30 uri, glavna dirka pa bo na sporedu predvidoma ob 18.30 uri. V madžarskem nacionalnem tekmovanju bo tekmovalo 12 tekmovalcev, v slovenskem delu pa 8. Skupno lahko obiskovalci pričakujejo pet dirk,” je pomembnejše elemente opisal József Bíró, predsednik Društva ljubiteljev konj.

Spregovoril pa je tudi Mihael Šooš, direktor ZKMN: “Na prireditvi smo se potrudili, da sestavimo čim bolj raznolik program za obiskovalce. Sestavili smo takšen program, ki se odvija na osrednjem delu celotne prireditve, saj tudi na tak način želimo zagotoviti razdaljo med ljudmi. Po kvalifikacijskih tekmah sledi konjeniška predstava, pri kateri konj in jezdec sodelujeta kot eno, za tem pa sledi predstava kako jezdec stoje upravlja s kar petimi konji naenkrat. Pripravljen bo husarski tabor, ob enih pa sledi predstavitev husarjev. Sledila bo predstavitev vojskovanja iz 9. stoletja, torej kako so v galopu streljali iz konj, za tem pa sledi predstavitev tehnike vojskovanja iz Rimskega cesarstva, ki bo v Lendavi letos prvič, za tem pa sledi ogled predstave barbarjev z vso opremo in pripomočki s časa rimskih legij. Sledi tekmovanje rimskih kočij, ki bo prav tako tukaj prvič, ob 17.uri pa sledi glasbeno-konjeniška predstava Pepelka z otroškimi igralci ter poniji, po finalni dirki pa sledi glasbeno-konjeniška predstava Sveti Ladislav – viteški kralj, s približno 80 nastopajočimi, 32 konji ter 12 poniji. Poleg vsega tega bodo na voljo delavnice za otroke ter igralni kotiček, sejem domače obrti ter pestra kulinarična ponudba.”

“Prireditev je za našo občino zelo pomembna, saj vključuje razna turistična in kulturna društva ter pokaže širši javnosti nekaj posebnega s čimer se občina postavi na zemljevid prireditev, da pokaže nekaj drugačnega. To me veseli in Občina želi tukaj venomer biti partner. Pomembno je, da je prisoten tekmovalni duh, saj bodo tisti, ki se bodo kvalificirali v Budimpešto, promovirali Lendavo. Promocija v takem velikem mestu seveda ni zanemarljiva. Občina stoji za društvom, za prireditvijo in jo podpira v največji možni meri,” pa je zaključil župan Občine Lendava, Janez Magyar.

Vsak obiskovalec bo, v kolikor bo želel vstopiti na prizorišče, primoran izpolnjevati pogoj PCT ter vzdrževati varnostno razdaljo ter nositi masko.