Ostalo

FOTO: Čentibčan, Tomislav Kiralj, Google Street View – zaupanja vreden fotograf

360-stopinjska panoramska fotografija nam dá vedeti, da ne gre le za klasične panoramske posnetke, temveč imajo ti posebno dodano vrednost. V enem fotografskem posnetku je zajeta vsa okolica, ki opazovalca navidezno obdaja. To nam omogoča, da se po tem virtualnem prostoru lahko premikamo in si ga v celoti ogledujemo. Tako dobimo boljšo predstavo o prostoru, ki ga poskušamo prikazati. Taka, 360° panoramska fotografija nam ponuja posebno, večplastno doživetje. Poroča: Grega Farkaš.

Lendavčan, če smo natančnejši Čentibčan, Tomislav Kiralj se je s 360 stopinjsko fotografijo začel ukvarjati pred približno enim letom, sicer pa se s fotografijo ukvarja že dobrih 7 let. Kot nam je dejal, je za dobro 360 stopinjsko fotografijo potrebnih vsaj 30 fotografij, ki jih s pomočjo programske opreme na računalniku obdela, za tem pa “zašije” (kot se temu postopku reče), v 360 stopinjsko fotografijo. V kolikor želi fotografiji dodati še “sprehod” pa sledi tudi nekaj programiranja.

Od avgusta si postal tudi zaupanja vreden fotograf s strani Googla, ki ti je podelil tudi certifikat, kaj to pomeni?

Tako je. Kot že sam naziv pove, sem zaupanja vreden fotograf, kar enostavno pomeni, da izdelujem virtualne sprehode in 360° panoramske fotografije kakovostno, po zahtevah Google-a.

Zakaj je koristno prikazati podjetje v virtualnem sprehodu in objaviti te slike na Google Street Viewu ter na spletni strani podjetja?

Enostavno zaradi tega, ker si potrošniki to želijo. Julija 2015 je Googlova raziskava pokazala, da potrošniki pri iskanju podjetij v 44% primerov uporabljajo zemljevidne izdelke, torej Google maps oz. Google Street View. V povprečju pri 41% teh iskanj pride dejansko do obiska fizične lokacije. Podjetja, ki imajo predstavitev z virtualnim sprehodom, imajo dvakrat večje možnosti, da bodo potrošnikom spodbudile zanimanje.

Kdo si lahko omisli virtualni sprehod?

Mislim, da nekih velikih omejitev ni, torej vrata so lahko odprta v vsakemu podjetju. Zahvaljujoč 360° panoramski fotografiji in virtualnim sprehodom, lahko kdorkoli, od koderkoli in kdajkoli pogleda v poslovalnico podjetja. Ta način predstavitve podjetja je izstopajoč, všečen in učinkovit. Takšen način predstavitve lahko podjetju samo koristi, ne glede na segment, v katerem podjetje posluje. Nekaj primerov: hoteli, restavracije, kavarne, slaščičarne, večji in manjši lokali, apartmaji, turistične kmetije, nakupovalna središča, trgovine, nepremičnine (najem, odkup, prodaja), frizerski saloni, fitness centri, razna zabavišča, diskoteke, kazinoji, muzeji, galerije, turistične znamenitosti, gledališča in koncertne dvorane, klinični centri, zdravstvene ustanove, tovarne, proizvodnje, razne delavnice.

Kaj ponujaš strankam oz. naročnikom, ki bi želeli svoje podjetje predstaviti na tovrsten način?

Strankam ponujam kvalitetno izdelavo virtualnih sprehodov oziroma 360° panoramske fotografije, katere lahko uporabljajo na lastni spletni strani in v storitvah Google ter na Facebook-u. Strankam tudi ponujam vpis njihovega podjetja v Google Zemljevide in ureditev Google Business profila. Zmeraj pa sem pripravljen upoštevati želje strank, saj le tako lahko skupaj pridemo do najboljših rezultatov.

Si eden izmed redkih zaupanja vrednih fotografov s strani Googla v našem delu Slovenije, kje te lahko stranke najdejo?

Stranke lahko kontaktne podatke najdejo na moji spletni strani 360pano.si.