Ostalo

Festival IZUM v Murski Soboti obiskalo več kot 2500 obiskovalcev

V Murski Soboti se je v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zaključil že 18. Festival inovativnosti, znanosti in ustvarjalnosti mladih – IZUM 2016. Namen večdnevnega festivala, ki združuje veliko zanimivih področij, je mladim na zanimiv način prikazati ustvarjalnost, znanost in gospodarstvo.

V okviru festivala, ki se ga je udeležilo več kot 2500 obiskovalcev, so se zvrstila številna predavanja in zabavne delavnice, med drugim astronomsko predavanje o Keplerjevih zakonih in enačbah, ornitološko predavanje o posebnostih ptic v Pomurju in okolici ter modelarska delavnica in delavnica reševanja logičnih problemov.

“Mladi imajo neverjetno veliko idej, so raziskovalno in ustvarjalno naravnani. Treba jim je le dati možnost, da se predstavijo, da pokažejo svoje ideje ter jim pri tem nuditi podporo,” je povedala Darja Kozar Balek, vodja Regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota in Maribor, ki letos praznuje 20 let delovanja. Regionalni center ZOTKS Murska Sobota in Maribor vsako leto uspešno izvede številne dejavnosti, med katerimi so poleg Festivala IZUM tudi regijska tekmovanja iz znanja, srečanja mladih raziskovalcev ter številni raziskovalni tabori in delavnice.

“Veseli nas, da je lokalno okolje tako dobro sprejelo naše dejavnosti, ki povezujejo izobraževalne ustanove ter različna regijska društva in organizacije. Obenem pa se zahvaljujem predanim mentorjem in staršem otrok, saj brez njih, njihove pomoči in podpore ne bi mogli izvajati vseh teh projektov,” je še dejala Kozar Balekova.

Pri organizaciji letošnjega dogodka je sodelovalo 18 pomurskih osnovnih in osem srednjih šol ter soorganizatorji Astronomsko društvo Kmica, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Potapljaško društvo Murska Sobota, Pomurska akademsko znanstvena unija in Pomurska gospodarska zbornica. V okviru festivala je Regionalni center ZOTKS Murska Sobota in Maribor letos pripravil tudi slavnostno akademijo ter podelil srebrna priznanja iz logike ter plakete z nazivom Raziskovalna šola.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, logike, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.