Ostalo

Bolniki po srčne spodbujevalnike končno le v domačo bolnišnico

Po tem, ko so v Splošni bolnišnici Murska Sobota 17.2.2015 prvič opravili trajno vstavitev srčnega spodbujevalnika, nekaj pa so jih vstavili v obdobju med tem datumom in letošnjim letom, so sedaj vstavitve teh pomembnih napravic končno tudi v celoti pričeli izvajati v pomurski regijski bolnišnici.
V Pomurju zaradi bolezni srca in ožilja velja največja umrljivost, hkrati pa pri nas velja tudi največja prezgodnja umrljivost. Ključnega pomena je zato pravočasno zdravljenje. Do nedavnega so bolniki, ki so potrebovali srčni spodbujevalnik, morali odhajati na zdravljenje v druge regije, sedaj pa to več ne bo potrebno. Ti bodo lahko pomoč iskali v naši regijski bolnišnici. Prvi spodbujevalnik so sicer v murskosoboški splošni bolnišnici vstavili leta 2015, odslej pa bo vstavljanje potekalo redno.

To, da bodo bolniki odslej operirani v domači regijski bolnišnici, velja za veliko prednost, saj nekaterim, predvsem starejšim, že pot do Maribora povzroča velik napor oz. težavo. V Splošni bolnišnici Murska Sobota so lani vstavili 45 spodbujevalnikov, letos jih nameravajo okrog 100. “Pri nas vstavljamo spodbujevalnike, ki jih bolniki potrebujejo zaradi takih motenj ritma, pri katerih srce utripa počasi, ali pa se ne odzove dovolj hitro na potrebe po hitrejši frekvenci,” je dejal Dr. Mitja Lainščak iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Operativni poseg, pri katerem pacientu vstavijo srčni spodbujevalnik poteka v lokalni anaesteziji in traja okrog dve ure in pol, bolniki pa po operativnem posegu okrevajo hitro. “Za bolnike to pomeni bistveno izboljšanje, sama terapija s spodbujevalniki pa je odslej bistveno bolj dostopna. Manj je dela, premestitev z rešilcem pa ni več potrebna,” je dejal Štefan Horvat, ki je tudi leta 2015 sodeloval pri trajni vstavitvi srčnega spodbujevalnika. To seveda ni vse. Tudi kontrolne preglede bodo bolniki lahko opravili v regijski bolnišnici v Rakičanu.

Med drugim v bolnišnici poudarjajo, da bodo obseg preiskav bolezni srca in ožilja še razširili, za takšno dejavnost pa bodo namenili kletne prostore bolnišnice, ki jih bodo v kratkem obnovili.