Ostalo

Današnji maraton nadzora hitrosti: Preverite, kje v Pomurju bodo na vas poostreno prežali policisti!

Danes, od 7.00 ure pa do 19.00 ure bo na 514 lokacijah po državi potekal maraton nadzora hitrosti. “Vozniki, spoštujte omejitve in prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti. Ne zaradi strahu pred globo, temveč zaradi svoje varnosti in varnosti drugih,” so sporočili iz Policije. Policisti bodo med drugim v naslednjih dneh več pozornosti namenili večji pretočnosti prometa v mestu Murska Sobota.
Današnji maraton nadzora hitrosti bodo policisti izvajali na 514 lokacijah po vsej Sloveniji, nadzor pa bo potekal od 7. do 19. ure. Pri tem bo sodelovalo 214 policistov, občasno pa se jim bodo pridružile tudi ostale policijske patrulje, ki bodo nadzor opravljale ob rednem delu. “Aktivnosti za umirjanje prometa policisti sicer izvajamo skozi vse leto. Maraton nadzora hitrosti je le eden od načinov, s katerim opozarjamo na nevarnost prehitre vožnje. Osnovni namen tovrstnega nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov – kar kaže tudi dejstvo, da Policija vsako leto objavi seznam lokacij, kjer bo maraton nadzora hitrosti potekal – temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov,” so sporočili iz Policije.

Lokacije

V mestu Murska Sobota bodo policisti več pozornosti namenili večji pretočnosti prometa

Murskosoboški prometni policisti opažajo, da se pretočnost prometa v okolici mesta in v samem mestu Murska Sobota občasno zmanjšuje, kar posledično pomeni več nejevolje med udeleženci v cestnem prometu, več kršenja cestnoprometnih predpisov ter s tem posledično ogrožanje drugih udeležencev v prometu, predvsem ranljivejših skupin kot so pešci in kolesarji. Prometni policisti bodo zato v naslednjih dneh več pozornosti namenili večji pretočnosti prometa v samem mestu Murska Sobota in njegovi okolici.

Nadzirali in po potrebi usmerjali bodo promet v večjih križiščih, kjer prihaja do zastojev ter ugotavljali kršitve cestnoprometnih predpisov. Prav tako bodo v bližini križišč izvajali meritve hitrosti, saj je dokazano, da večja hitrost zmanjšuje pretočnost prometa, posledično pa se poveča tudi onesnaženost in izpusti. “Policisti svetujemo, da občani mesta Murska Sobota uporabljajo javni prevoz, ali se v mesto jedro odpravijo peš ali s kolesom. Vozniki iz drugih krajev pa naj uporabljajo obvoznico ali drugo javne ceste na obrobju mesta,” so sporočili iz PU Murska Sobota.