Sveže

Bioplinarni izrekli ukrep prepovedi dovoza in predelave odpadkov

Dosedanja prizadevanja Občine Lendava, pozivi javnosti, sestanki v Ljubljani in pozivi Cerarju, Erjavcu in Židanu, so dali, kot kaže, prve konkretne rezultate. Včeraj je sicer bilo znova možno zaznati močan in neprijeten vonj, ki se je širil iz bioplinarne, zanimivo pa bo, kaj se bo dogajalo v prihajajočih dneh.
Župan mag. Anton Balažek in podžupan Stanislav Gjerkeš sta se predvčerajšnjim v Ljubljani sestala z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, po tem ko ji je bila posredovana zahteva za zaprtje bioplinarne in revizijo izdanih okoljevarstvenih dovoljenj, kar je podprl tudi občinski svet na seji prejšnji teden. Ministrica je na srečanju povedala, da je seznanjena s problematiko in da spremlja dogajanje glede bioplinarne v Lendavi, ki tudi po njenem mnenju traja predolgo; nima pa neposrednih pristojnosti nad delom inšpekcijskih služb, ki delujejo samostojno. Beseda je tekla tudi o onesnaževanju kmetijskih zemljišč in nelegalnem dovažanju odpadkov od drugod, kar pa je v pristojnosti drugih ministrstev.

Podžupan Stanislav Gjerkeš in vodja medobčinskega inšpektorata mag. Tibor Hebar sta se včeraj sestala tudi z glavno državno inšpektorico Inšpektorata RS za okolje in prostor. Na pristojnem inšpektoratu so podali zagotovila, da bodo nemudoma izvedli učinkovitejše ukrepe, ki jih zahteva tudi lokalno okolje.

Zagotovila šla v pravo smer

Glavna državna inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor je včeraj Občino Lendava obvestila, da je bioplinarni bil izrečen ukrep, ki ji prepoveduje dovažanje in predelavo odpadkov, s čimer je inšpektorat delno ugodil zahtevi Občine in javnosti. “Kljub izrečenemu ukrepu pa občina vztraja pri reviziji izdanih okoljevarstvenih dovoljenj in trajni rešitvi problema,” so zapisali na spletni strani občine Lendava.