Sveže

Tudi Ferenc Horváth najavil kandidaturo za manjšinskega poslanca v Državnem zboru

Po tem, ko smo poročali, da je svojo kandidaturo za manjšinskega poslanca v Državnem zboru napovedal dr. Mihael Kasaš, trenutno na Občini Lendava zaposlen kot direktor občinske uprave, je to storil aktualni poslanec, Ferenc Horváth. Ta je poslanec postal leta 2018, po tem, ko je nasledil Lászla Göncza.
Letošnjega aprila bomo volivci s svojim glasom sestavljali 88-člansko sestavo slovenskega parlamenta, dve mesti pa sestavljata predstavnika narodnih skupnosti, Madžarske in Italijanske. Madžarsko narodno manjšino trenutno predstavlja Ferenc Horváth, ki je tudi uradno naznanil, da se podaja v bitko za nov mandat v hramu demokracije. “Pred skorajda štirimi leti sem prvič postal član Državnega zbora, kot predstavnik madžarske skupnosti. V teh štirih letih ste mi bili v podporo, ste mi dajali veliko idej in ste mi dajali veliko moči za svoje delo. Za mano je zelo uspešno štiriletno obdobje, ki si ga želim nadaljevati, zato ponovno prosim za vašo podporo,” je dejal Horváth.

Ferenc Horváth se je rodil 13. aprila 1972 v Murski Soboti. Leta 1991 je zaključil Srednjo šolo kovinarske, pedagoške in ekonomske usmeritve, smer ekonomski tehnik in se vpisal na Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru, kjer je diplomiral leta 1996. Istega leta se je zaposlil na Zavodu za informativno dejavnost madžarske narodnosti, leta 2011 pa postal njegov direktor. Več let je deloval kot podžupan Občine Lendava. Med letoma 2014 in 2018 je bil predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Na državnozborskih volitvah 2018 je kandidiral za mesto poslanca madžarske narodne manjšine in bil izvoljen. Horváth ob nastopu funkcije ni odstopil z mesta predsednika sveta PMSNS, k čemur ga je pozival del državnega zbora.