Ostalo

Bencinski turizem: Slovenci bomo še naprej lahko tankali čez mejo po ugodni ceni

Čeprav so mediji sprva pisali, mnogi pa so si tako tudi razlagali, da je madžarska vlada od včerajšnjega petka onemogočila državljanom iz sosednjih držav polnjenje rezervoarjev pogonskih goriv po nizkih cenah, pa to, kot kaže, vendarle ne velja za državljane tistih držav, kjer je prav tako regulirana cena pogonskih goriv, torej tudi za Slovenijo.
Po tem ko so zaradi občutno cenejšega goriva na Madžarsko zavili tudi številni Slovenci, je vlada Viktorja Orbana potegnila ročno zavoro in sicer za tiste države, katere nimajo regulirane cene pogonskih goriv. Madžarska vlada je namreč v uredbo dodala izjemo, v katero smo zajeti tudi državljani Slovenije. Ker je tudi pri nas v veljavi regulirana cena pogonskih goriv, ki jo je vlada sredi maja ponovno začasno regulirala do 10. avgusta, in sicer pri maloprodajni ceni 1,560 evra za liter 95-oktanskega bencina in pri 1,668 evra za liter dizla, tako tudi za voznike iz Slovenije veljajo za izjeme.

Madžarska vlada je s 15. novembrom zaradi naraščajoče inflacije začasno zamrznila cene bencina in dizla pri 480 forintih (1,28 evra) za liter. Zaradi zamrznitve cen je tako Madžarska postala najcenejši kraj za točenje goriva v Evropi, bencinski turizem pa se je na obmejnih črpalkah razcvetel. Da bomo Slovenci še naprej lahko pogonska goriva točili čez mejo po nespremenjeni ceni, je včeraj z zapisom na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook potrdil tudi poslanec madžarske narodnosti, Ferenc Horváth. Prodaja bencina se je v prvih treh mesecih leta na Madžarskem povečala za 29,5 odstotka na 383 milijonov litrov, dizla pa za 36,7 odstotka na 712 milijonov litrov.