Mladostniške vragolije so se tragično končale s smrtjo 20-letnega Mateja

Ker 22-letni Tilen Špoljarič iz Dankovcev, na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za očitano kaznivo dejanje, sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislavu Jugu ni ostalo drugo, kot da za začetek jeseni razpiše glavno obravnavo. Okrožni državni tožilec Borut Horvat očita Tilnu Špoljariču kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu, in sicer, da je 2. maja 2020 na cesti med Šalamenci in Vanečo v občini Puconci, povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl 20-letni Matej Donša iz Gradišča v občini Tišina.
Tožilec Borut Horvat je mlademu obtožencu ponudil kazen treh let zapora, če bi priznal krivdo, toda od tega ni bilo nič, saj Špoljarič krivde ni priznal. V svoj zagovor pa je na sodišču povedal, da se nesreče ne spomni, niti se več ne spomni, kaj se je zgodilo en teden pred nesrečo in dva meseca po nesreči. Njegov zagovornik, odvetnik Alojz Draškovič je na naroku predlagal, da se v primer pritegne izvedenec, ki bi lahko razložil, kolikšno količino alkohola je imel obtoženec v krvi v času nesreče in kako bi lahko ta količina alkohola vplivala na njegovo ravnanje z motornim vozilom. Sodišče bo na glavni obravnavi izvedlo še nekaj drugih dokazov, za omenjeno kaznivo dejanje je sicer po 3. odstavku 324, člena KZ-1 zagrožena zaporna kazen od enega do dvanajstih let in prepoved vožnje motornega vozila.

Spomnimo, kako je ob lanskih prvomajskih praznikih na prometnicah na severovzhodu države spet tekla človeška kri. Drugi dan prvomajskega praznovanja, s prijetnim in veselim razpoloženjem, v ne posebej prijetnih vremenskih razmerah, se je izjemno žalostno končal v Prekmurju, kjer se je pripetila tragična prometna nesreča. Bilo je v soboto, 2. maja, ob 15.20 uri, ko so bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila izven naselja Vaneča, v občini Puconci, in sicer na relaciji Vaneča – Šalamenci, v kateri sta bila udeležena dva mlada voznika mopedov, 20-letnika, Matej Donša iz Gradišča v občini Tišina in njegov dober mesec dni starejši kolega, Tilen Špoljarič iz Dankovcev v občini v občini Puconci. “Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da sta na ravnem delu vozišča zaradi nepravilne strani vožnje čelno trčila, dva 20-letna voznika mopedov. Zdravnik je na kraju potrdil smrt enega izmed voznikov, drugi voznik pa je bil v prometni nesreči hudo telesno poškodovan in je bil odpeljan v Univerzitetni klinični center Maribor. Oba mopeda sta bila neregistrirana, voznika pa med vožnjo nista uporabljala motorističnih čelad. Zoper povzročitelja, ki je bil nesreči hudo telesno poškodovan bo podana kazenska ovadba na pristojno tožilstvo,” je kmalu po končni preiskavi sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Kraj prometne nesreče si je sicer ogledala tudi preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Murski Soboti Natalija Goldinskij Husar v prisotnosti dežurne okrožne državne tožilke Jane Rogan. Prav sodnica je odredila sodno obdukcijo, kjer naj bi se ugotovila vsa dejstva smrti mladega fanta, ki je komajda pošteno zaživel. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah sta fanta, ki naj bi že od prej bila velika prijatelja, pomagala skupnemu prijatelju, še nekaj tednov starejšemu od njiju iz Šalamencev, v domačem vinogradu. Pri slednjem naj bi si sposodila tudi neregistrirana mopeda, ki sta bila usodna za nesrečnega Mateja. Vsi trije so bili tudi veliki ljubitelji moto tehnike in celo sošolci v Srednji poklicni in tehnični šoli Murska Sobota. In usoda je hotela, da se prijateljstvo končna na najbolj tragičen način, ko je najmlajši umrl, srednji hudo poškodovan in najstarejši, vsi so rojeni v krogu dveh mesecev, je sicer telesno zdrav, a gotovo zelo prizadet.

Po pripovedovanju očividcev naj bi nesreči botrovala mladostniška razigranost in vihravost, ker naj bi fanta po prazni cesti vozila “sem in tja, se prehitevala, peljala en proti drugem…, dokler se ni zgodilo, da sta čelno trčila in v črno zavila najmanj dve družini.” Za pokojnega Mateja smo med obiskom njegove lepe vasi, dober streljaj iz Murske Sobote, Gradišče z okoli 400 dušami, slišali le lepe besede. Na njegovem domu, kjer še vedno žalujejo mama in oče ter sestra, je vsekakor ostale velika praznina. Med sosedi izvemo, da je bil priden mladenič, ki je imel rad vse, kar ljubijo mladi. Še posebej so ga, kot pridnega avtomehanika zanimali motorji, torej tudi tisti enosledni. Ob tem ga je še posebej zanimala glasba, saj je skupaj s prijatelji že kot 12-letnik imel glasbeno skupino, kjer je sam bil bobnar, pozneje pa je nastala “nekoliko resnejša skupina,” kjer je Matej bil harmonikar. Torej vsestranski, priden in deloven fant, katerega sedaj močno pogrešajo na številnih področjih, poleg neutolažljivih staršev in sestre, tudi mnogi prijatelji …

Fotografija je simbolična