Sveže

Za smrt 23-letnice družbenokoristno delo

Ker se je 57-letna Brigita Serec iz Satahovcev, obtožena povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je umrla 23-letna Vivien Bohar iz sosednjega kraja Krog, sporazumela s tožilstvom, je sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislav Jug zadevo po hitrem postopku končal že na predobravnavnem naroku.

Oče in mama nesrečne edinke, Slavko in Rija Bohar, z izrečeno sankcijo nista bila zadovoljna, in to je na sodišču potrdil njun pooblaščenec, odvetnik Igor Weindorfer: obtoženi gradbeni inženirki, ki se sicer ukvarja s kmetijstvom, so za priznanje krivde izrekli zaporno kazen v trajanju šestnajstih mesecev, ta pa se je spremenila v družbenokoristno delo, 960 ur mora odslužiti v dveh letih po pravnomočnosti sodbe. Prepovedali so ji tudi vožnjo motornih vozil kategorije B za osmem mesecev, veljati začne po pravnomočnosti sodbe. Priznanje je sicer nepreklicno in se nič ne bo moglo spremeniti, vsaj glede osrednje sankcije ne.

Denar jima ne more vrniti hčere

Že pred začetkom predobravnavnega naroka je pooblaščenec oškodovanih staršev sodišču povedal, da njegova varovanca ne zahtevata odškodnine, saj jima nič ne more vrniti hčere. Obtožena Serčeva se je hotela opravičiti staršem, toda oče njene roke ni sprejel, ker da »če bi bilo opravičilo iskreno, bi se opravičila takoj po nesreči«. Obtožena mu je odgovorila, da se je opravičila s telegramom, v katerem je zapisala, da njune hčerke takrat ni videla in nesreče ni mogla preprečiti. Vpletla sta se tudi odvetnika, Ignac Horvat, zagovornik obtožene Brigite Serec, in Igor Weindorfer. Slednji je vztrajal, da opravičilo ni bilo iskreno, in dejal, da bi predlagal strožjo sankcijo, a ničesar ne more spremeniti, saj je tako dogovorjeno s tožilstvom. »Moja stranka se je pisno opravičila in dogodek obžalovala. Urnih kolesc zdaj ne more zavrteti nazaj. Sama nikakor ni želela, da bi se nesreča zgodila, in žal zdaj ničesar ne more spremeniti,« je dejal Horvat in vztrajal pri podpisanem sporazumu. Na koncu je obtožena dejala, da ji je zelo žal, da se je nesreča pripetila, a da zdaj ničesar ne more spremeniti.

Ko so stranke vse zapisano v sporazumu potrdile še pred sodnikom, ni ostalo drugega, kot da sodišče sledi predlagani odločitvi. Izvajalec sankcije bo CSD Murska Sobota, in če je Serčeva ne bo izpolnila, bo šla v zapor. Sodnik je obtoženi določil tudi nekaj več kot 3000 evrov stroškov postopka (največ za štiri izvedence ter pooblaščenca oškodovane družine) ter okoli 300 evrov sodne takse.

Trčenje pri pokopališču

Tragična nesreča se je zgodila 4. avgusta lani. Priljubljena študentka Gradbene fakultete Univerze v Mariboru je rada sedla na motor, tudi skupaj z mamo Rijo, a divjanja ni bilo. Tudi kritičnega dne zjutraj ni divjala, ko se je peljala od doma. Zgodilo se je pri pokopališču v sosednji vasi Satahovci. »OKC PU Murska Sobota je bil danes, 4. 8. 2016, ob 8.18 obveščen, da se je pri pokopališču v Satahovcih zgodila prometna nesreča med osebnim avtomobilom in motoristom. Z ogledom kraja prometne nesreče so policisti ugotovili, da se je 56-letna voznica osebnega avtomobila peljala iz smeri naselja Satahovci v smeri Murske Sobote. V križišču za Krog, pri satahovskem pokopališču, je zapeljala v križišče naravnost čez prednostno cesto in izsilila prednost pred 23-letno voznico motornega kolesa, da je ta trčila v prednja leva vrata osebnega avtomobila. Ranjeno motoristko so z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Ob 9.41 uri so nas obvestili, da je udeleženka prometne nesreče tam umrla,« je dve uri po dogodku sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Starši so za tragično novico izvedeli v Avstriji, v okolici Gradca, kjer so zaposleni. V solze je nesreča zavila tudi babico, ki živi v sosednji hiši, ter teto in strica, ki domujeta na drugi strani njene hiše, na začetku Kroga proti Murski Soboti. Šok je doživel njen fant, onemeli so sosedje in znanci, vsem pa se je porodila misel: »Zakaj se je to zgodilo tako pridnemu dekletu, ki je komajda začelo svoje življenje?! V vseh treh hišah, v katerih živijo njena oče in mami, babica ter teta in stric, je bila edini otrok. Hotela je postati gradbinka in skrbeti za stavbe in okolje, zato se je podala po stopinjah očeta, uspešnega gradbenika v Avstriji.