Sveže

Ivan Smej iz Črenšovcev je prostovoljni krvodajalec že od leta 1973

Med prostovoljne krvodajalce se je vpisal tudi Ivan Smej, doma iz Črenšovcev, ki je v teh dneh za potrebe soboške bolnišnice že 100-krat daroval življenjsko tekočino, torej kri za vse tiste, ki jo potrebujejo. Prostovoljni krvodajalec Ivan Smej se je prvič med prostovoljne krvodajalce vpisal daljnega leta 1973.
Prostovoljni krvodajalec Ivan Smej se je prvič med prostovoljne krvodajalce vpisal daljnega leta 1973, ko je kot vojak nekdanje Jugoslovanske vojske služil vojaški rok v Zenici v Bosni in Hercegovini. Tam se je med vojaki navdušil nad tem plemenitim dejanjem in od tistega časa naprej velja za krvodajalca, predvsem z željo, da lahko nekomu pomaga, če le more tudi s svojo krvjo. Sicer pa je Ivan po srcu in duši človek velikega kova, rad priskoči vsakemu na pomoč, ki je pomoči potreben. Za vsakega najde lepo in prijazno besedo, kar je za krvodajalca vrlina.

V začetku je Ivan kri daroval nekaj let enkrat letno, pozneje pa se je na prošnjo za odvzem krvi v soboškem oddelku za transfuzijsko medicino, ki deluje v sklopu UKC Maribor, odzval večkrat letno. Doslej je njegova kri rešila že marsikatero življenje, tako ob prometnih nesrečah in drugih neljubih dogodkih, tudi, ko življenje posameznika visi na vitki. Doslej se je že veliko krat zgodilo, da je primanjkovalo prav krvi njegovega tipa, B in Ivan se je na prošnjo z veseljem odzval. Vedno je bil v pripravljenosti, da nekomu, ki ga ne pozna in potrebuje njegovo kri, pomaga. Ko se je udeleževal prostovoljnih krvodajalskih akcij je vsakokrat daroval 4 decilitre krvi.

Doslej je torej daroval že 100-krat, do sedaj torej 40 litrov krvi, zato se zaveda besed, ki pravijo “hvala, zaradi vas teče življenje dalje.” Prostovoljni krvodajalec Ivan Smej je na to številko ponosen, pri tej humani gesti in dejanju pa mu je vedno stala ob strani celotna družina, žena Štefanija in otroci. Še vedno se počuti zdrav in ko je daroval kri se je po odvzemu dobro počutil, tudi s tiho mislijo in vprašanjem, “ali bom jaz morda nekoč potreboval kri za svoje življenje.” Vse skozi je krepil svoje zdravje in dobro počutje tudi s športom in rekreacijo. Vsak dan Ivan prehodi 4 kilometre, veliko tudi kolesari in občasno se zapodi celo za žogo, saj je vnet športnik- nogometaš.

Ivan je prostovoljni krvodajalec in član Območnega združenja Rdečega križa Lendava, član medobčinskega društva invalidov Lendava, član NK Črenšovci in član nogometnega kluba veteranov Črenšovci ter član Društva starodobnikov – ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci. Najbolje se počuti v pohodništvu in rekreaciji, saj je že kar trikrat peš iz doline pod Poncami prišel na naš najvišji vrh Triglav, kar mu je še največje zadovoljstvo. Kot prostovoljni krvodajalec je za 50 in 80-krat darovano kri prejel medaljo z značko. Ko se je v teh dneh odločil, da bo daroval kri tokrat že stotič, je bilo za njega to veliko zadovoljstvo in čast, da se je vpisal med prostovoljne krvodajalce, ki so kri darovali že 100 krat.

Potem, ko so mu v soboškem oddelku za transfuzijo krvi odvzeli kri, so zanj pripravili prisrčen in nepozaben dogodek, ki se bo mu bo prav gotovo vtisnil v spomin za celo življenje. Ob njem so se zbrali zaposleni pri odvzemu krvi, direktor soboške bolnišnice dr. Bojan Korošec in županja Občine Črenšovci Vera Markoja, ki so mu za to humano gesto čestitali. S strani Območnega združenja Rdečega križa Lendava je za 100-kratno darovano kri prejel posebno priznanje in praktično darilo. Nanj so se spomnili tudi pri UKC Maribor in mu ob tej priložnosti izročili zlato plaketo. V splošni bolnišnici Murska Sobota si prizadevajo, da se med krvodajalce vključilo čim več krvodajalcev Pomurja in da bi to lepo gesto darovanja krvi posnemali prav po Ivanu Smeju iz Črenšovcev.