Ostalo

VIDEO, FOTO: Na bencinskem servisu MOL uhajal LPG, posredovali gasilci

Dobrih sedem minut čez trinajsto uro je poklicna gasilska enota Nafta Lendava prejela obvestilo Centra za obveščanje, da na bencinskem servisu MOL na Pincah uhaja plin. Ti so sprva najbrž mislili da gre za običajno uhajanje plina znotraj prostora, a so že na poti uvideli, da jih čakata cisterni in ne običajne plinske jeklenke.
Zaposleni na bencinskem servisu MOL v Pincah tik na Pomurski avtocesti so včeraj na številko 112, nekaj minut po 13.00 uri prijavili uhajanje plina. Poklicna gasilska enota Nafte Lendava je že med potjo uvidela, da tokrat ne bo šlo za običajno, a prav tako nevarno uhajanje plina iz običajnih kuhinjskih jeklenk, temveč je plin v velikih količinah bruhal iz ene od dveh nekaj manj kot 5.000 litrske cisterne, kjer je shranjen utekočinjen naftni plin, ali krajše LPG, po domače mešanica propana in butana, ki se uporablja za pogon prevoznih sredstev, najpogosteje avtomobilov.

Po besedah gasilcev je iz sedaj še neznanega razloga popustil varnostni ventil, ena cisterna se je med tem povsem izpraznila, iztok iz druge pa so gasilci preprečili z zaprtjem vmesnega ventila. Nekakšne rešitve ob aktivaciji varnostnega ventila ni, kar pomeni, da se je ob prisotnosti gasilcev ena izmed cistern povsem izpraznila, plin pa je bilo moč vohati v okolici bencinskega servisa, na kar je s piskanjem opozarjal tudi elektronski merilnik. To v praksi pomeni, da se je nad bencinskim servisom ustvaril oblak mešanice propana, butana in kisika, kar bi ob kakšnem nespametnem početju v tistem trenutku (vžig avtomobila, prižig vžigalnika, cigarete, …) lahko imelo uničujoče posledice. Na to so vse prisotne v bližnji okolici opozorili tako policisti kakor tudi gasilci, veter pa je v tistem trenutku bil precej dobrodošel.

Severno počivališče ob vstopu v Slovenijo iz strani Madžarske je tako bilo zaprto več ur. Stanje si je poleg gasilcev, policistov in kriminalistov ogledal tudi pristojni inšpektor, avtocesta pa za promet ni bila zaprta.