Ostalo

Varuh človekovih pravic včeraj posloval v Murski Soboti

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je bil včeraj v Murski Soboti na voljo vsem, ki so ocenili, da jim lahko pomaga pri uresničevanju njihovih pravic. Na pogovore z varuhom in njegovimi sodelavci se je prijavilo 14 oseb. Varuh Svetina se je ta dan srečal tudi s podžupanom Zoranom Hoblajem, ki začasno opravlja funkcijo župana Mestne občine Murska Sobota, obiskal pa je VDC v Murski Soboti in Zavod Osebna asistenca Pomurja.
S podžupanom in direktorico občinske uprave Mileno Vöröš so govorili o projektih mestne občine in sodelovanju drugih občin v Pomurju pri njih, črpanju evropskih sredstev, skrbi MOMS za okolje in skrbi za ranljive skupine ter se v tej luči dotaknili tudi grožnje energetske revščine. Govorila sta tudi o problematiki dolgotrajne oskrbe in se strinjala, da je deinstitucionalizacije prava smer pri skrbi za ljudi, določene spremembe v skrbi pa je mogoče dosegati že z notranjo deinstitucionalizacijo, je ocenil podžupan MOMS.

Varuh je poudaril, da se že vrsto let zavzema, da bi brezplačna pravna pomoč postala vrsta javne službe, saj je pri uveljavljanju pravic bistvenega pomena prvi korak posameznika, ki pa je lahko dobro postavljen le ob ustreznih usmeritvah prava veščih oseb. Veseli nizka brezposelnost, je poudaril podžupan, skrbijo pa zapleteni postopki pridobivanja tuje delovne sile, pa tudi razvoj predvsem manjših občin v prihodnje. Dotaknila sta se tudi nestrpnosti do tujcev, ob tem pa je podžupan spomnil tudi na usode mnogih Pomurcev, ki so morali v določenih obdobjih v tujino po vsakodnevni kruh, mnogi to počno še danes, zato je vsaka nestrpnost do ljudi, ki iščejo priložnosti za boljše življenje, neosnovana, nesmiselna in nedopustna.

V Varstveno-delovnem centru Murska Sobota je direktorica Angela Benko Lang varuhu predstavila delovanje VDC-ja. Govorila sta o načrtovanem projektu gradnje bivalnih skupnosti in se dotaknila problematike dolgotrajne oskrbe ter osebne asistence. O izzivih na področju osebne asistence pa je varuha podrobno seznanila ekipa Zavoda Osebna asistenca Pomurja.

Institucija Varuha človekovih pravic je prav v Mestni občini Murska Sobota nazadnje poslovala leta 2016, sodelavci varuha pa Pomurje obiščejo najmanj enkrat letno, vendar niso vedno na voljo zgolj v Murski Soboti pač pa tudi v drugih krajih Pomurja.