Ostalo

Varčevanje: Bo vrtec za drugega otroka subvencioniran namesto brezplačen, kot je to sedaj, 70 odstotno subvencioniran?

Vlada Roberta Goloba skuša varčevati na vseh ravneh, eno od področij, kjer bo vlada skušala prihraniti, pa so vrtci, razmišlja Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje. Trenutno je vrtec za drugega otroka v družini brezplačen, na mizi pa je predlog, da bi ta bil subvencioniran 70 odstotno, kar bi dejansko pomenilo, da bodo starši imeli finančni izdatek več.
Pasove bo potrebno zategovati tudi pri vrtcih, razmišlja Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje. Ta pravi, da bi drugje finančne pasove težko zategovali, saj večino izdatkov predstavljajo plače in razni dodatki, ki jih morajo izplačevati. Vrtci, ki so se marsikje že tako ali tako podražili, bi lahko tako postali še dražji. Spomnimo: Brezplačna vključenost drugega otroka iz družine, če je v slednjem sorojenec, je bil ukrep Janševe vlade iz leta 2021, ki je bil namenjen povečanju vključenosti otrok v vrtce.

Kot je poudaril Felda, bi omenjeni ukrep bil začasen. Na starše bi tako padlo 30 odstotno plačilo, subvencija pa bi tako znašala 70 odstotkov. “Vemo, da to nekatere bo prizadelo, to je zagotovo, drugače ne gre, ampak nekaj vendarle moramo poskrbeti in morda gremo v to, da damo tistim otrokom, ki pa res imajo sedaj velike težave,” je dejal Felda. Kako dolgo bi takšen ukrep trajal, ni znano, vloge ministrov pa bodo poslanci potrjevali ali vračali v prihodnjih tednih. 30 odstotni prispevek bi tako menda naj šel za tiste otroke oz. družine, ki so jih poplave najbolj prizadele.

Sredstva za predšolsko vzgojo bi tako vlada zmanjšala iz lanskih in letošnjih skupnih 60 milijonov evrov,  na 41 milijonov evrov. Predlog je seveda naletel na buren odziv v hramu dmeokracije. Levica se strinja, da je predlog neprimeren, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič pa je zavzel stališče, da gre za zelo občutljivo vprašanje, katero je potrebno spreminjat s tresočo roko. Strošek vrtca bi se tako lahko konkretno zvišal.