Ostalo

Nahajamo se v sezoni kač strupenjač. Veste kako ravnati, če vas ugrizne?

Čeprav smrtni primeri zaradi ugriza kače v Sloveniji veljajo za izjemo, pa so simptomi ugriza zelo neprijetni. Kaj torej lahko naredimo, če v naravi naletimo na eno izmed naših treh kač strupenjač?
Kača se zgolj brani!

Kače pustimo na miru, saj se kača takoj, ko nas zazna, hitro umakne. Kač torej ne nadlegujemo, saj se sicer lahko branijo z ugrizom. Kača sama od sebe človeka torej ne bo napadla, pred njim se samo brani. Vedeti je potrebno, da so obrambni ugrizi hujši od tistih, ki jih kače uporabijo pri lovu, saj se v primeru obrambe v rano sprosti več strupa.

V Sloveniji živijo tri strupenjače

V Sloveniji živijo tri strupenjače, gad, laški gad in modras. Najpogostejša sta gad in modras, ta je še posebej razširjen po nižinah, kjer gada izpodriva. Če se pogosto gibljemo v naravi, je verjetnost z njihovim srečanjem velika. Ker se simptomi razvijajo, je obisk zdravnika po ugrizu strupenjače nujen. Kako torej ukrepamo, če nas ugrizne katera od strupenjač?

Kako ukrepati ob ugrizu?

Poskrbimo za svojo varnost pri reševanju in odženemo kačo. Za pomoč pokličemo klicno številko 112, ob tem pa mora zastrupljenec mirovati. Nesrečnežu odstranimo uro, zapestnice, prstane in drug nakit, rano očistimo, sterilno obvežemo in hladimo z obkladki. Ud imobiliziramo, lahko z vejo ali s pohodno palico. Prizadeti ud naj leži nižje od srca. Poskrbimo za prevoz v bolnišnico, ob zastrupitvi v gorah in na nedostopnem predelu nam lahko pri reševanju pomagajo gorski reševalci s helikopterjem. Zastrupljenec ne sme piti alkohola, preveze uda nad ugrizom, križnega reza, izsesavanja strupa in izžiganja rane ne smemo delati. Protistrup zastrupljenec prejme v bolnišnici, če se oteklina razširi po okončini preko večjega sklepa, npr. komolca, ali če se pojavijo sistemski znaki zastrupitve, npr. hipotenzija.

Čeprav ugrizi kač pri nas navadno niso smrtno nevarni, pa se jim kljub temu raje izognimo. V Herpetološkem društvu izpostavljajo še, da so naše domorodne vrste kač zavarovane, zato jih ne smemo pobijati in nadlegovati.