Ostalo

V zadnjih dneh vnovično povečano število lažnih sporočil v imenu različnih bank

V zadnjih dneh so policisti znova obveščeni o povečanem številu lažnih sporočil v imenu različnih bank, ki so jih občani prejeli ne elektronske naslove, med drugim pa razna sporočila občani prejemajo tudi na svoje mobilne telefone preko sporočil SMS. Bodite previdni in ne nasedajte!
V sporočilih se pošiljatelji izdajajo kot pošiljatelji banke ali druge zunanje institucije in prejemnike sporočil vodijo na lažno spletno stran. V sporočilih običajno napišejo, da je kartica prejemnika blokirana, da gre za izboljšanje varnostnih ukrepov in drugo.  Od prejemnikov zahtevajo obvezno potrditev ali aktivacijo z vnosom osebnih in kartičnih podatkov.

Tako pridobljene podatke nato zlorabijo za izvajanje nepooblaščenih plačil predvsem na tujih spletnih straneh. Če ste med tistimi, ki so prejeli takšno sporočilo na elektronsko pošto, ne odprite povezave v sporočilu. Sporočilo takoj zbrišite. Če  pa ste v lažno spletno banko že vnesli svoje identifikacijske podatke, nemudoma kontaktirajte kontaktni center banke ali vašega osebnega bančnika in kartico blokirajte.

Primer sporočila SMS: