Ostalo

Stavka tudi v regijski bolnišnici. Kako bo potekalo delo?

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sporočil, da bodo zdravniki in zobozdravniki stavkali 11. januarja. Med stavkovnimi zahtevami sta odprava plačnih nesorazmerij in jasna opredelitev vlade, da za nastale razmere niso odgovorni zdravniki.
“V Splošni bolnišnici Murska Sobota je za 11. januar predvidena stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov, FIDES. V bolnišnici bomo v primeru izvedbe stavke opravljali vse storitve, katerih opustitev bi v krajšem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja; zdravljenje vročinski stanj ali infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, druge storitve nujne medicinske pomoči, opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja iz prejšnjih navedb, predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih navedb,” so sporočili iz regijske bolnišnice.

Poleg navedenega bodo v ambulantnih dejavnostih opravljali preglede pod stopnjo nujnosti zelo hitro. Zdravnik je v času stavke dolžan opravljati še vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Pri operativi bomo na ta dan izvajali samo nujne posege.

“Paciente naprošamo, da sledijo informacijam v medijih, kajti v primeru, da do stavke ne bo prišlo, lahko vsi naročeni pacienti pridejo na dodeljen termin. V nasprotnem primeru, če se bo stavka izvedla, pa veljajo zgoraj navedeni ukrepi. V tem primeru bodo vsi naročeni pacienti preko SMS obveščanja prejeli obvestilo, kjer bo navedeno ali na pregled pridejo oziroma jim bo dodeljen nov datum pregleda (tega prejmejo naknadno),” so še sporočili.

Stavka

Prva stavkovna zahteva Fidesa je, da se vlada javno in jasno opredeli, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvu niso odgovorni zdravniki, in hkrati ostro obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in zdravnicami in preostalim zdravstvenim osebjem. Fides prav tako zahteva, da se zdravniki in zdravnice kot nosilci zdravstvene dejavnosti preko uradnih zdravniških organizacij vključijo v reformo boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

Druga stavkovna zahteva Fidesa je takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravniških timov brez ustvarjanja nesorazmerij znotraj zdravniškega poklica. To pomeni enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta, najpozneje do 1. aprila 2023. Sindikat predlaga dvig v višini pet plačnih razredov za vse zdravnike in zobozdravnike.

Tretja stavkovna zahteva je oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zdravnik zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela.