Ostalo

V tovornem vozilu najdenih 1,8 milijona evrov nihče ne pogreša že 46 mesecev

Policisti PU M. Sobota so konec aprila 2019 v večernem času na avtocesti Maribor – Pince med kontrolo cestnega prometa zaustavili tovorno vozilo madžarskih registrskih številk. Voznik in sopotnik v vozilu sta bila državljana Madžarske, med preiskavo vozila pa so policisti našli in tudi zasegli 1,8 milijona evrov gotovine, o čemer smo takrat tudi poročali. Dobesedno kupov gotovine že 46 mesecev n pogreša nihče.
S PU Murska Sobota so sredi maja 2019 sporočili, da so 28. aprila zvečer leta 2019 policisti na avtocesti Maribor–Pince med kontrolo cestnega prometa ustavili tovorno vozilo madžarskih registrskih številk. Voznik in sopotnik v vozilu sta bila državljana Madžarske, tovornjak pa je bil naložen s kartonskimi škatlami z neznano vsebino. Policisti so se paketov lotili in odkrili pravi zaklad. V škatlah je bila med številnimi torbicami tudi večja količina evrskih bankovcev, za štetje katerih so si kasneje morali izposoditi kar stroj.

28-letni voznik in 24-letni sopotnik nista znala pojasniti izvora bankovcev, prav tako nista imela nobene dokumentacije o prevozu gotovine. Policisti so pri sodišču pridobili nalog za preiskavo, pobrali so denar in ga očitno šteli kar dolgo časa. Našteli so kar 1,8 milijona evrov. Tujca so iz pridržanja izpustili, kriminalisti in policisti pa nadaljujejo zbiranje obvestil, da bi vendarle ugotovili izvor denarja. In takšna je zgodba še danes. Bistvenih premikov po 46 mesecih ni, 1,8 milijona evrov v gotovini pa, kot kaže, nihče ne pogreša.

“Policijska uprava je v mesecu juniju 2021 podala kazensko ovadbo za kaznivo dejanje pranja denarja po tretjem v zvezi s prvim odstavkom 245. člena kazenskega zakonika na specializirano državno tožilstvo. V letu 2022 je bila v isti zadevi podana še dopolnitev kazenske ovadbe na navedeno tožilstvo,” je pred kratkim zapisala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Zadeva je torej v fazi predkazenskega postopka in nič ne kaže, da bi se v zgodbi spremenilo kaj bistvenega.

Pranje denarja, 245. člen kazenskega zakonika, prvi odstavek:

  • Kdor denar ali premoženje, za katero ve, da je bilo pridobljeno s kaznivim dejanjem, sprejme, zamenja, hrani, z njim razpolaga, ga uporabi pri gospodarski dejavnosti ali na drug način, določen z zakonom o preprečevanju pranja denarja, s pranjem zakrije ali poskusi zakriti njegov izvor, se kaznuje z zaporom do petih let. Če je denar ali premoženje iz prvega ali drugega odstavka tega člena velike vrednosti, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let in denarno kaznijo.