Ostalo

Lek: Prvi TechBEAT odprl vrata tudi pomurskim srednješolcem

Lek je 9. in 10. maja organiziral TechBEAT, ki je perspektivnim mladim talentom iz slovenskih srednjih šol omogočil edinstven vpogled v izzive in trende farmacevtske industrije, mreženje, pridobivanje konkretnih znanj in izkušenj ter strokoven vpogled v najsodobnejšo tehnologijo.
Več kot trideset udeleženk in udeležencev iz sedmih srednjih šol – Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Dvojezične srednje šole Lendava, Šolskega centra Kranj, Šolskega centra Škofja Loka, Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo ter Srednje šole tehniških strok Šiška – je imelo priložnost pobliže spoznati delo globalnega farmacevtskega podjetja. Ob tem so imeli dostop do globalne mreže strokovnjakinj in strokovnjakov ter kariernih priložnosti v agilnem in navdihujočem poslovnem okolju, ki temelji na vključenosti, pravičnosti in vrednotenju raznolikosti.

Osrednji gostje dogodka so bili Uroš Ocepek, inovator in učitelj leta 2022 iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, Petra Osojnik, vodja validacij v aseptični enoti v Leku, in Blaž Zupan, docent na katedri za podjetništvo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dijakinjam in dijakom sta se pridružila tudi Gregor Makuc, direktor Korporativnih zadev in član uprave Leka, ter Tjaša Bantan Polak, direktorica Aseptičnih izdelkov.

Gregor Makuc je na dogodku poudaril, kako pomembni so mladi za prihodnost farmacevtske industrije, in dodal: “V prihodnost zremo z optimizmom, saj so nove generacije strokovnjakov, ki bodo v prihodnjih letih in desetletjih prispevali k uspehu Leka, že na poti. Na nas je, da jih prepoznamo, jim ponudimo priložnost ter jih spodbujamo na poti strokovnega razvoja. Izstopajočim posameznikom tako že tekom izobraževanja omogočimo, da spoznajo delo v mednarodnem farmacevtskem okolju, kjer lahko kasneje tudi začnejo in gradijo svojo karierno pot.”

V okviru dogodka so si udeleženke in udeleženci ogledali proizvodnjo aseptičnih izdelkov v Ljubljani, kjer poteka proizvodnja približno 500 končnih izdelkov, in neposredno spoznali delo Lekovih sodelavk in sodelavcev. Osrednji del programa je potekal na Bledu, kjer so prisluhnili predavanjem in se pod strokovnim vodstvom posvetili skupinskemu iskanju naravoslovno-tehnične rešitve za farmacevtski izziv iz prakse. Predstavljene rešitve smo ocenili in med vsemi tekmovalnimi skupinami izbrali tisto, ki je komisijo najbolj prepričala.

Član najboljše ekipe in dijak Šolskega centra Kranj, David Carotta, je ob razglasitvi povedal: “V ekipi smo imeli izjemno nadarjene posameznike, s katerimi smo s skupnimi močmi poiskali najbolj optimalno rešitev. Vesel sem, da sem imel priložnost sodelovati z vrstniki iz različnih slovenskih krajev, jih spoznati v tako navdihujočem okolju in združiti prijetno s koristnim.” Ostali člani zmagovalne ekipe so bili Mai Zakrajšek, Srednja šola tehniških strok Šiška, Matevž Hostnik, Šolski center Škofja Loka, Luka Cek, Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Kaleb Hajdinjak, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota in Jakob Kiralj, Dvojezična srednja šola Lendava.

Med vsemi udeleženimi je strokovna komisija izbrala tudi dva posameznika, ki sta se na dogodku najbolj izkazala s svojim ustvarjalnim razmišljanjem, poglobljenim in celostnim pogledom ter ekipnim duhom. To sta bila Mai Zakrajšek in Urban Kralj Cepec, oba iz Srednje šole tehniških strok Šiška. “Moja izkušnja na TechBEAT-u je bila nepozabna, saj sem spoznal veliko novega. Udeležbo na dogodku bi priporočil vsem, ki jih zanima naravoslovno-tehnično področje in si želijo pridobiti konkretne izkušnje. Tudi organizacija je bila na zelo visoki ravni,« je ob tem dejal Kralj Cepec, Zakrajšek pa je poudaril, da je bil najboljši del dogodka »reševanje strokovnega izziva in sodelovanje s strokovnjaki.”

Zadovoljstvo z udeležbo na dogodku so izrazili tudi mentorji mladih talentov. “Povezovanje med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami je nujno,” je poudaril Klaudio Štemberger iz Srednje šole tehniških strok Šiška. “Takšni dogodki so pomembni tako za mlade, da dobijo konkretne izkušnje, kot za nas učitelje, da dobimo povratno informacijo o našem delu,” je še dodal.

Lek je z dogodkom postavil močne temelje za nadaljnji razvoj perspektivnih srednješolk in srednješolcev, ki se zanimajo za kariero v farmacevtski industriji. Ponovno je potrdil svojo vlogo mentorja in podpornika mladih talentov, ki jim poleg dogodkov, kakršen je TechBEAT, nudi tudi štipendije, možnost praktičnega usposabljanja in pridobivanja kakovostnih delovnih izkušenj ter priložnost za osebni razvoj in uresničevanje poklicnih ambicij.

Milán Galambos med najboljših 5 dijakov

“Najprej smo si ogledali podjetje Lek v Ljubljani, nato nas je pot vodila v IEDC na Bled, kjer je tekmovalo 30 dijakov iz 7 različnih srednjih šol. Za izziv so dobili sestaviti procesno linijo: pripravo raztopin, narediti filtrirno postajo in dozirni sistem ter napisati navodila in pripraviti tiskanje etiket za omenjeno razpršilo. Omeniti velja, da je Milán Galambos prišel med najboljših 5 dijakov po izboru Lekove komisije, ki je ocenjevala iznajdljivost, kreativnost, vodenje skupin in dobro timsko delo.

Dijaki so dobili edinstven vpogled v trende in izzive sodobne farmacevtske industrije. Skozi izkušnjo so začutili utrip globalnega farmacevtskega podjetja, ki je vodilno v razvoju in proizvodnji bioloških zdravil ter generičnih farmacevtskih izdelkov. Naši dijaki so imeli izjemno priložnost za mreženje in pridobivanje neprecenljivega znanja ter strokovnega vpogleda v tehnologijo, poleg tega so pridobili praktične izkušnje s skupinskim delom pri tehnično-naravoslovnem izzivu, kar jim bo omogočilo prikaz znanja in veščin v praksi,” je zapisal Eric Herženjak iz Dvojezične srednje šole za šolsko spletno stran.