Ostalo

FOTO: Občina Lendava Čebelarskemu društvu Lendava v brezplačno uporabo dala zemljišči pri DOŠ I Lendava

Včerajšnji dopoldan se je v veliki sejni dvorani Občine Lendava odvil podpis pogodbe o brezplačni uporabi zemljišč Občine Lendava, ki sta jo podpisala župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik Čebelarskega društva Lendava, Štefan Cigut. Gre za zemljišči pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava, na katerih sta postavljena čebelnjaka ter vrtna hiška. Pogodba se je sklenila za obdobje petih let.
S podpisom pogodbe, o brezplačni uporabi zemljišč pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava, ki sta jo včerajšnji dopoldan v veliki sejni dvorani Občine Lendava podpisala župan Janez Magyar in predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut, Občina Lendava ne samo formalno ampak tudi simbolno izkazuje podporo Čebelarskemu društvu Lendava, ki predano izvaja številne aktivnosti za ozaveščanje mladih o pomenu čebel in čebelarstva. Pogodba se nanaša na dve zemljišči pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava, na kateri sta postavljena čebelnjaka ter vrtna hišica.

Učni čebelnjak pri Dvojezični osnovni šoli Lendava ter prodajni čebelnjak pri razglednem stolpu Vinarium, sta v zadnjih letih postala prepoznavni točki pri katerih čebelarji organizirajo dogodke in različne aktivnosti. Več o aktivnostih v tem letu pa je povedal predsednik Čebelarskega društva Lendava, Štefan Cigut: “Čebelarji smo, poleg našega osnovnega dela, kar je skrb za čebele, tudi zelo aktivni. V okviru društva, ki je pred dvema letoma praznovalo 100. obletnico obstoja, potekajo aktivnosti, ki so mnogotere. Prva četrtina letošnjega leta je namenjena izobraževanju in predvsem akciji saditve medovitih rastlin, ki je vseslovenska akcija. V sklopu te akcije smo že bili aktivni in smo nabavili 1.000 medovitih dreves, ki se bodo zasadila skupaj z zasebnimi lastniki gozdov, ob sadikah pa so bile nabavljene tudi zaščitne mreže. Lastniki gozdov bodo prispevali opore ter v okviru akcije to zasadili. Pogovarjamo se seveda še o nadajnjih zasaditvah z Občino.

V nadaljevanju sledijo aktivnosti v smislu urejanja lokacije, ki je danes predmet podpisa pogodbe, tam imamo namreč predvidene določene delovne akcije, od pomembnejših stvari v letošnjem letu pa gre omeniti tudi dan odprtih vrat, ki bo na sporedu v mesecu maju, najverjetneje ob svetovnem dnevu čebel. To se bo odvilo prav tako na tej lokaciji, ki je danes predmet podpisa. V juniju sledi strokovna ekskurzija, v jesenskem delu pa velja omeniti našo aktivnost, ki jo s pridom organiziramo zadnji dve leti, to je Medeni dan. Tukaj združimo medeni pohod z atraktivno kulinariko ter predstavitev medov tekočega letnika, kar pomeni začetek naše prodajne sezone. Nekako se trudimo, da bi v ta termin vključili tudi pridobitev t.i. 3D čebele, ki je bila atrakcija v Dubaju. 100-odstotnega zagotovila žal nimamo, a se glede terminov zelo trudimo. Razstavili bi jo v preddverju Gledališke in koncertne dvorane.

Konec letošnjega leta smo vedno prisotni na Dnevih slovenske hrane, kjer v bistvu skupaj s šolami in vrtci organiziramo strokovni del ter podarimo dovolj medu, da se otroci v tem obdobju do dobra nasladkajo. Skozi šolsko leto dajemo mentorstvo čebelarskemu krožku na Dvojezični osnovni šoli I Lendava, kar je tudi eden izmed osnovnih namenov, da lahko vzdržujemo in opremljamo lokacijo o kateri je danes govora.”

Župan Občine Lendava, Janez Magyar: “Zelo sem vesel in ponosen na ta današnji dogodek, katerega sem lahko pripeljal do podpisa. Seveda naše lendavsko društvo deluje v smislu zagotavljanja, ohranjanja in varstva narave. Skupaj s čebelami to pomeni, da s temi aktivnostmi skrbimo za naše bodoče rodove ter ohranjamo našo okolico. Brez opraševanja seveda ni hrane. Tudi to je osnovna naloga čebelarskega društva, da ohranja čebele v dobri kondiciji. V veliko veselje mi je, da Čebelarsko društvo Lendava sodeluje z osnovno šolo oz. z osnovnimi šolami v naši občini, pri čemer člani spodbujajo mlade, da se s tem plemenitim dejanjem tudi seznanijo ter dobijo navdih.

Da ima društvo osnovne pogoje skrbi Občina s svojimi javnimi razpisi, na katere se Čebelarsko društvo tudi prijavlja in v okviru slišanega svoj program, ki je za naše občane ter okolico zelo pomemben, načrtuje in izvaja. 100-let delovanja društva je častitljiva obletnica in naša naloga je, da društvu še naprej omogočimo delovanje in predvsem, da to plemenito delo ohranijo za bodoče rodove. Člani društva so že velikokrat dokazali, da so široko družbeno aktivni, kar nam daje še dodatno veselje. Dogovarjamo in pogovarjamo se seveda o novih zasaditvah, kot je že povedal predsednik, saj tudi mi težimo k temu, da imajo čebele pašo, mi, ki tu živimo pa lepše, urejeno in bolj zdravo okolje. Društvu želim veliko uspešnega opravljenega dela in naj medi!”