Sveže

V Splošni bolnišnici Murska Sobota velik porast respiratornih okužb pri otrocih

Na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota se trenutno soočajo s primeri otrok, ki prebolevajo okužbo z virusom influence tipa A, različicami koronavirusov, s črevesnimi obolenji, zlasti pa opažajo skokovit porast števila otrok z okužbo z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).
Opažajo, da so bili sprva “na udaru” starejši otroci, ki obiskujejo vrtec, zadnji teden pa je velik porast okužb pri otrocih do dopolnjenega enega leta starosti, pri katerih ima okužba lahko tudi bistveno težji potek in praviloma zahteva daljši čas hospitalizacije. Najmlajši hospitalizirani otrok z RSV okužbo je trenutno star 14 dni.

Pri odraslih ter starejših otrocih se lahko okužba z RSV kaže le v obliki zamašenega nosu, medtem ko lahko pri dojenčkih okužba poteka s klinično sliko bronhiolitisa celo z dihalno odpovedjo, ki zahteva vso intenzivno terapijo z vsemi oblikami predihavanja ter zdravljenje vseh možnih zapletov. Velika večina hospitaliziranih otrok z RSV okužbo potrebuje zdravljenje z dodatkom kisika v vdihanem zraku ter drugo podporno zdravljenje.

Okužba s povzročitelji okužb dihal se običajno začne s prehladnimi znaki, kot so zamašen nos, izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperatura, slab apetit. Pri manjših otrocih in dojenčkih lahko okužba napreduje v klinično sliko hitrega ali oteženega dihanja, ki se kaže s povišano frekvenco dihanja ter z dihanjem s trebuhom, ugrezanjem spodnjih medrebrnih prostorov, pri dojenčkih s stokanjem ter premori v dihanju, vedno slabšim apetitom na račun utrujanja pri hranjenju ter vedno slabšim odvajanjem urina na račun slabšega tekočinskega vnosa.

Da bi pri svojemu otroku poskusili preprečiti nastanek okužbe, svetujemo izvajanje sledečih ukrepov:

  • če je le možno naj starejši sorojenci dojenčkov prehodno v času pogostih okužb dihal ne obiskujejo vrtca, saj se tam okužbe širi najhitreje,
  • skrbite za dobro higieno rok s pogostim umivanjem z milom, uporabljate lahko tudi razkužilo,
  • skrbite za higieno kašlja, ker se virusi širijo preko kapljic, ki se sproščajo v zrak ob kihanju in/ali kašljanju,
  • prehlajene osebe prosite, da vas ne obiskujejo, dokler se ne pozdravijo,
  • z otrokom se izogibajte mest z velikim številom ljudi, na primer nakupovalnih centrov,
  • redno zračite bivalne prostore

“V primeru, da vaš otrok kljub vsem ukrepom zboli pa poskrbite da počiva, da zaužije dovolj tekočine, znižujte povišano telesno temperaturo – načeloma, ko le-ta presega 38,5℃, pri čemer lahko uporabljate preparate kot so Paracetamol svečke, Ibubel svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Ibuprofen v ustrezni količini glede na otrokovo težo. Nikakor pri otrocih do 18-ega leta za zniževanje povišane telesne temperature ne uporabljajte preparatov, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (npr. Aspirin).

Skrbite za dobro prehodnost nosu z večkratnim čiščenjem nosu s fiziološko raztopino, pri dojenčkih je smiselno opraviti toaleto nosu zlasti pred obroki za zagotavljanje lažjega dihanja. Otroka opazujte. V primeru slabšanja stanja se posvetujte z izbranim zdravnikom. S skupnimi močmi in prizadevanjem poskusimo doseči, da bodo okužbe prizadele čim manj otrok,” je zapisala Andreja Nemec, dr. med., spec. pediater.