Sveže

FOTO: V Murskem Središću že v pripravljenosti, bojijo se jutrišnjega dne

Na prihajajočo noč ter predvsem na jutrišnji dan, kar se tiče razmer reke Mure, se pripravljajo v Murskem Središću. Kot je dejal tamkajšnji župan Dražen Srpak, bodo še danes prejeli hidrološke napovedi in najbolj se, kot je še dejal Srpak bojijo jutrišnjega dne, saj naj bi po prvih predvidevanjih reka Mura do jutri še narasla. Med tem je Mursko Središće obiskal tudi podpredsednik hrvaške vlade, Davor Božinović.
“Priprave so se začele predvčerajšnjim, ko smo imeli sestanek s štabom civilne zaščite. Na podlagi preteklih izkušenj se je treba pravočasno pripraviti, to je pravzaprav najpomembneje. Imamo dobro komunikacijo s Hrvaškimi vodami, ki prejemajo informacije iz Slovenije in Avstrije, tako da tu ni neke velike enigme. Vemo, kaj prihaja. Sicer pa je bila včeraj situacija veliko boljša, ker je Mura padla in zdelo se je, da je to to, a je prišel val iz Avstrije. Včeraj smo postavili črpalke za dvig tlaka. Največ težav pričakujemo v centru mesta, v kolikor se bo gladina reke Mure še dvigovala,” je dejal župan Srpak.

Reka Mura je v Murskem Središču ob 12.00 uri dosegla višino 403 centimetre ter pretok 647 kubičnih metrov na sekundo, zelo resne razmere za mesto Mursko Središče ter bližnje kraje ob Muri se bodo začele pri 450 centimetrih višine. “Poleg samega centra Murskega Središća imamo še nekaj točk v zgornjem toku, v Murski ulici, Hlapičini in Križovcu, ki jih moramo nadzorovati. Kasneje bomo s Hrvaško gorsko reševalno službo (HGSS) obiskali še brode na Muri in preverili, ali so na varnem oz. ali so varni. Kar se tiče padavinskih poplav, smo podobno stanje imeli leta 2013, tako da sem predvčerajšnjim dal nalogo gasilcem, naj pregledajo vse kanale in prepuste. Sporočili so mi, da je stanje dobro,” je še dejal Srpak.

Kot je še dejal Srpak, bi lahko imeli težave tekom jutrišnjega dne, natančneje v večernih urah. Predvideva se, da bi vodostaj reke Mure lahko še precej narasel, pretok pa bi lahko že danes dosegel do 1.000 kubičnih metrov na sekundo, “kar je zelo resna količina vode,” je dejal. Med drugim imajo v Murskem Središću že pripravljene vreče ter pesek, te bodo sprva, v kolikor bo potrebno, položili okrog osrednjih objektov v mestu, v kolikor pa se bo zgodilo kaj nepredvidljivega, pa bo najbolj nastradal center mesta. “Kar se ulic tiče, je najbolj kritična Murska ulica, saj je ta najnižje ter stičišče Ulice Matije Gupca in Murske ulice,” je zaključil Srpak.

FOTO: Sašo Tkalec