Ostalo

V soboto Svetovni dan preprečevanja samomora; Stojnica tudi v Lendavi

Vsako leto 10. septembra obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora, ki sta ga Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič razglasila leta 2003.

Ta dan je hkrati tudi priložnost za ozaveščanje o problemu samomora, zmanjšanje z njim povezane stigme, predvsem pa informiranje širše javnosti o tem, da je samomor oblika prezgodnje umrljivosti, ki se jo da preprečiti. V združenju Ozara Slovenija v zadnjih letih intenzivno opozarjamo na samomor, ki je, žal, še vedno eden izmed največjih, a hkrati najbolj spregledanih javno-zdravstvenih problemov v Sloveniji.

Pomurje, samomorilno najbolj ogroženo

Pri OZARI (OZARA je Nacionalno združenje za kakovost življenja) so se odločili, da bodo v letošnjem letu na pomen pravočasnega iskanja pomoči v primeru samomorilne ogroženosti opozorjali v Pomurski regiji, saj le-ta že vrsto let sodi med samomorilno najbolj ogrožene v Sloveniji. Tako bodo v Lendavi v petek, 9.9. in soboto 10.9., ob Kolodvorski ulici postavili stojnico, na kateri mimodočim ne bodo zgolj predstavili verodostojne informacije o samomoru v tiskani ter govorni obliki, ampak jih želijo predvsem seznaniti s prav posebno mobilno aplikacijo za pametne telefone z Android operacijskim sistemom, ki ponuja odgovore na številna vprašanja, povezana s samomorom in viri pomoči. Poleg tega bodo razdeljevali še posebne pentljice, vsem tistim, ki pa si bodo ob obisku stojnice naložili omenjeno mobilno aplikacijo, pa bodo podarili še eno izmed dveh knjig, ki smo jih v združenju izdali na to temo. Istočasno – na oba omenjena dneva, torej, bodo pred poslovno enoto Pošte Slovenije v Lendavi podarjali posebne brezplačne znamke z motivom pentljice, saj so prav pisma tisti medij, ki ljudem pomagajo izpisati marsikatero duševno bolečino s tem pa preprečiti, da bi jih le-ta vodila v samomor.

Izvedba dogodka in naštetih aktivnosti ne bi bila mogoča brez prijazne donacije podjetja Lek d.d., natančneje Pakrinega centra Lendava, Fundacije za finaciranje invalidskih in humanitarnih organizacij v R Sloveniji ter Pošte Slovenije. S strani predstavnikov Lekovega Pakirnega centra Lendava bodo med drugim prejeli še darilni ček.