Ostalo

Znova bodo stiskali jabolka

V Javnem zavodu Krajinski park Goričko bodo tudi letos, s svojo pred dvemi leti pridobljeno mobilno stiskalnico, organizirali stiskanje jabolk.

Javni zavod Krajinski park Goričko je v čezmejnem projektu z Madžarsko, Visokodebelni biseri ali Upkač, ki se je končal 30. septembra 2014, pridobil mobilno stiskalnico za stiskanje soka iz jabolk. Uporaba stiskalnice je namenjena sočenju jabolk, ki so zrasla na jablanah starih sort in v sadovnjakih, kjer gnezdijo ptice v duplih. Med njimi so najbolj poznane smrdokavre ali upkaši in veliki skovik, ki ga domačini poimenujejo s čukom. “V zavodu se zavedamo, da je samo primerna raba sadovnjakov tista, ki bo dolgoročno zagotovila obstoj omenjenih ptic, ki so v življenjskem prostoru Goričkega vse redkejše in že močno ogrožene.”

Projektne aktivnosti nadaljujejo tudi letos, zato vabijo lastnike, da negujejo in ohranjajo sadovnjake v prihodnje, ter si za nagrado narave privoščijo sok iz lastnih jabolk za domačo rabo. “Narava letos ni bila naklonjena, saj je pomladna pozeba “vzela” večino pridelka jabolk. Ob tem dejstvu smo se zato, da zmanjšamo stroške v zavodu odločili, da bo letošnje stiskanje jabolk potekalo samo dva dni ( v petek, 30. septembra, in soboto, 15. oktobra) in to na sedežu uprave Krajinskega parka, pred gradom, Grad 191, 9264 Grad.” Stroški na liter stisnjenega soka so 0,30 € + DDV (22%).