Ostalo

V sklopu priprav na praznovanje župnijske zavetnice svete Katarine bo škof dr. Štumpf v Lendavi prejel priznanje Madžarske predsednice

Tridnevnica v pripravi na praznovanje župnijske zavetnice svete Katarine v Lendavi, po kateri se imenuje tudi lendavska katoliška cerkev, se bo pričela v torek, 22. novembra 2022. Vrhunec praznovanja se bo odvil v petek, 25. novembra, ko bo murskosoboški škof dr. Peter Štumpf v Lendavi prejel priznanje Madžarske predsednice.
Lendavska župnija se že pripravlja na tridnevnico, v sklopu katere bodo župljani praznovali župnijsko zavetnico sveto Katarino, ki je zavetnica lendavske župnijske cerkve. Tridnevnica se bo pričela v torek, 22. novembra 2022, ko bo najprej slovesno sveto mašo daroval župnik iz sosednjega nam madžarskega Rédicsa, Pete Polgár Máté. Že prihodnji dan bo med vernike stopil Gregor Čušin, slovenski igralec, dramatik in režiser, ki je znan po svojih avtorskih monodramah, kjer se ukvarja s krščanskimi temami. Spregovoril bo očetom, materam, botrom in vsem vernim o pomembnosti in vrednosti družine, v četrtek 23. novembra pa bo o pomenu zgodovine naših krajev in svetniškem liku svetega Ladislava spregovoril kaplan dr. Andrej Lažeta, ki je napisal tudi knjigo na to temo, hkrati pa bo daroval tudi sveto mašo.

Vrhunec praznovanja se bo odvil v petek, 25. novembra 2022. Tega dne, ob 10.00 uri, bo na konzulatu Madžarske v Lendavi na Glavni ulici priznanje Madžarske predsednice Katalin Novak prejel murskosoboški škof, dr. Peter Štumpf, ob 11.00 uri pa bo sledila slovesna sveta maša, ki jo bo ob navzočnosti številnih duhovnikov in apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji, nadškofa msgr. Jean-Marie Speich, daroval prav škof dr. Peter Štumpf. Med sveto mašo bo apostolski nuncij posvetil obnovljen Bánffiyev kelih, ki je najdragocenejši predmet tukajšnje župnije. Ob 18.00 uri bo vnovič sledila sveta maša s sprejemom novih ministrantov.

Predstavniki civilne iniciative, ki opozarjajo na širjenje vpliva Madžarske v Sloveniji, priznanje povezujejo z nedavnim srečanjem vernikov v Beltincih. Ti med drugim opozarjajo, da priznanje potrjuje, da je srečanje bilo pomembno in v interesu madžarske države. “Dobre volje je bilo veliko, še več pa vere, da gre za dogodek, ki ima velik pomen za edinost Cerkve. V veri se namreč presegamo kot zgolj prebivalci različnih narodov. Na srečanju v Beltincih je bilo čutiti prijateljsko povezanost med prišleki iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Ta dogodek nam je sporočil, da po tem svetniku Bog veselo gleda na Beltince. Res so naslednji dan, v soboto 7. oktobra, mladi iz treh držav s seboj v Beltince prinesli veselo vero, ki so jo oznanjali s pesmijo in molitvijo. Prišlo jih je okoli dvesto. Ponovno se je potrdilo to, kar ves čas oznanja papež Frančišek, da brez mladih ne more biti Cerkve,” pa je škof dr. Štumpf zapisal v zahvali.