Ostalo

FOTO: V Dolini odprli etnografsko hišo

V središču vasi v Dolini so včerajšnji popoldan odprli in svojemu namenu predali eno največjih naložb Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava, etnografsko hišo. Odprtja so se udeležili predstavniki madžarske narodne skupnosti, madžarskega konzulata, Občine Lendava, sodelujočih podjetij pri prenovi objekta in nekaj krajanov.
Etnografska domačija bo, v ožjem smislu, delovala kot muzej in etnografska zbirka. V stavbi je namreč bilo pred samo prenovo ohranjenega veliko materiala in opreme, ki je bila potrebna konzervatorstva in restavratorstva. Poleg predmetov se je v stavbi nahajalo veliko fotografskega in pisanega etnografskega materiala. Omenjena stavba naj bi bila, po pričevanju vaščanov, prva zidana hiša v naselju.

Največji finančni prispevek za etnografsko hišo in sicer 485.000 evrov, je prispevalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Partner pri projektu, natančneje pri črpanju finančnih sredstev, je bila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Iz sklada Bethlen Gábor smo prejeli približno 45.000 evrov, iz sklada Csoóri Sándor pa 4.000 evrov. Vložek iz lastnih sredstev je bil približno 65.000 evrov.

Objekt je bil kupljen leta 2018. V prvem koraku so opravili pripravljalna, rušilna in zemeljska dela, nato pa je sledilo betoniranje ter zidarska in krovska dela. Leta 2020 so pričeli z II. fazo obnove. Zidarskim so se pridružila obrtniška dela. Lansko in letošnje leto je sledilo še polaganje ploščic, opravljena so bila mizarska in pleskarska ter zunanja dela in tako je bila urejena tudi ožja okolica zgradbe.

Objekt je trenutno razdeljen na štiri dele. V pritličju poleg muzejskega dela načrtujejo družabne prostore, na razpolago so kletni prostori, opremiti pa nameravajo tudi podstrešje. Prvotna naloga je, da bi etnografska hiša postala del vsakdanjega življenja.