Sveže

V Mestni hiši se je odvil mednarodni znanstveni simpozij z naslovom “Hrvati v Sloveniji danes”

V sejni dvorani Mestne hiše se je včeraj odvijal mednarodni znanstveni simpozij z naslovom “Hrvati v Sloveniji danes.” Ta se je odvijal med 9:30 in 14.00 uro, pripravila pa ga je Zveza hrvaških društev v Sloveniji. Simpozij je temeljil na projektu “Med asimilacijo integracija in promocija hrvaške nacionalne identitete” inštituta Ivo Pilar.
Simpozij se je začel s pozdravnimi nagovori predsednika Zveze hrvaških društev v Sloveniji Đanina Kutnjaka, župana Občine Lendava Janeza Magyarja in Dražena Srpaka, poslanca v hrvaškem Saboru ter župana mesta Mursko Središče. Uvodna predavanja so pripadla predstavnikom inštituta Ivo Pilar Zagreb, urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Osrednjega državnega urada za Hrvate izven Republike Hrvaške ter Zveze hrvaških društev v Sloveniji.

Uvodoma je župan Janez Magyar izpostavil, da je omenjeni simpozij priložnost za “izmenjavo mnenj, spoznavanje različnih perspektiv ter krepitev sodelovanja med občino Lendava in hrvaško skupnostjo.”Dodal je, da je dobro sodelovanje ključno za razumevanje in spoštovanje raznolikosti, ki bogati našo lokalno skupnost. Ob koncu se je zahvalil Hrvaškemu kulturnemu društvu za njihove aktivnosti in številne prireditve, ki bogatijo mesto.

Simpozij nadaljuje dvoletne aktivnosti Zveze hrvaških društev v Sloveniji, začenši z raziskovalnim projektom, ki mu je sledila izdaja publikacije. Na simpoziju so torej prisotni strokovnjaki analizirali temo simpozija (“Hrvati v Sloveniji danes”), predstavljene pa so bile tudi strokovne analize ter poglobljeni vpogledi v raznolike vidike življenja hrvaške skupnosti v Sloveniji, od zgodovinskega okvira do demografije in aktualnega položaja.

FOTO: Občina Lendava

Predstavniki institucij so delili svoje vpoglede o odnosih med državami ter vlogi manjšin v sodobni družbi, kar lahko odpira vrata za novo obdobje dialoga in sodelovanja. “V prvem delu so predavatelji iz Inštituta društvenih znanosti Ivo Pilar, osrednjega hrvaškega državnega urada za Hrvate v tujini ter Urada vlade Republike Slovenije za narodnosti podrobno preučili temo simpozija. V drugem delu so sledila predavanja predstavnikov institucij, Veleposlaništva Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji, Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi, Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Inštituta za narodnostna vprašanja Republike Slovenije, Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, Hrvatske matice iseljenika, mesta Čakovec in podružnice Matice Hrvatska iz Čakovca,” so sporočili iz Občine Lendava.

FOTO: Dražen Srpak