Ostalo

V Kamovcih obnovili vaški zvonik

V središču vasi v Kamovcih, so v minulih dneh obnovili leseni zvonik, ki sicer v vasi stoji že od davnega leta 1870. Zvonik je sicer etnološki spomenik, kar je zapisano tudi v Uradnem listu Republike Slovenije.

V naselju Kamovci so v minulih dneh obnovili vaški zvonik, ki je v vasi prisoten že od leta 1870. Zvonik, etnološki spomenik, star že 150 let, so vaščani sami financirali in tudi postavili najprej na drugi strani ceste, leta 1975 pa so ga, ob razširjanju ceste, premestili na mesto kjer stoji še danes.

Ker v naši državi ni bilo primernega razpisa za sofinanciranje obnove, so ga obnovili s pomočjo madžarskega razpisa, pri čemer pa jim je v veliko pomoč bil podžupan občine Lendava, Ferenc Horváth, ki je razpis tudi zasledil.

Vse kar je od starega zvonika ostalo so leseni stebri, zunanji del pa je zgrajen ter pričvrščen na lesene stebre z macesnovim lesom, saj tako velevajo pravila pri obnovitvi naše kulturne in zgodovinske dediščine. Obnovitvena dela je opravilo podjetje s sosednje Madžarske, vaščani, ki pa so obnovitev budno opazovali pa so z opravljenim delom zadovoljni, so povedali.

Z leti bo zvonik zaradi smole ki jo vsebuje macesnov les postal rdečkast. Med drugim zvonika še stojita tudi v sosednjih Genterovcih, pa tudi v Pincah, ki sta prav tako potrebna obnove, saj ju najeda zob časa.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6297059239883522705?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]