Sveže

Turnišče: Po težavah z reševalnim vozilom, sedaj težave še pri gasilcih

Po tem, ko smo na našem spletnem portalu pred kratkim poročali o težavah s prispevkom za nakup reševalnega vozila za ZD Lendava, so se včeraj popoldan na naš spletni portal s pismom obrnili še Turniški gasilci, ki so razočarani nad razmerami v katerih morajo delovati.
Kot kaže, težavam v Turnišču nekako ni videti konca. Po tem, ko smo poročali o težavah s finančnim prispevkom za reševalno vozilo ZD Lendava, ki posreduje tudi v tamkajšnji občini, so se včerajšnji popoldan na naš elektronski poštni naslov s pismom obrnili še Turniški gasilci, natančneje upravni odbor in poveljstvo gasilskega društva. Ti so namreč razočarani nad razmerami, v katerih morajo delovati.

Pismo, ki smo ga prejeli, objavljamo v celoti:

“Gasilsko društvo Turnišče, osrednja  enota v Občini Turnišče, se že nekaj let trudi pridobiti boljše prostore za svojo dejavnost. Društvo uradno deluje na ulici Štefana Kovača 73, zaradi premajhnih prostorov pa imamo opremo in vozila razporejena praktično po celi vasi Turnišče, ki pa so prav tako neprimerni za gasilsko dejavnost. V teh prostorih gasilci sploh nimamo svojih sanitarij in ne tuša. Pri Občini, torej v naših gasilskih prostorih imamo prostora samo za dve vozili, to sta GVC 16/25 in GVM-1 s prikolico. Večje vozilo GVC 24/50 imamo v garaži pri podjetju Planika, kjer pa imamo težave z izvozom našega vozila. Težava nastane predvsem pri intervencijah, saj pogosto ne vemo, če je sploh kateri od gasilcev odšel v garažo po vozilo (gasilsko cisterno) GVC 24/50. Omejeno imamo tudi število ključev v podjetju Planika. Prav tako nimamo dovolj prostora za opremo, ki jo potrebujemo za tekmovanja. To težavo smo začasno rešili s pomočjo in najemom kontejnerja, ki ga imamo postavljenega na šolskem igrišču – na tretji lokaciji. Na žalost primernejše lokacije za ta kontejner ni.

PGD Turnišče je v zadnjih dveh letih aktivno sodelovalo v iskanju nove lokacije in pripravi načrtov za novi gasilski dom skupaj z občinsko upravo in projektantom. Gasilci smo se strinjali z lokacijo objekta Rodovita, saj v tem primeru ostanemo v centru Turnišča, zaradi česar lahko ob intervenciji posredujemo vsi gasilci enakopravno in v doslednem času, ki pa je pri intervencijah ključnega pomena. Ta lokacija nam je všeč tudi iz razloga lažjih opravljanj vaj na lokaciji, za tekmovanja pa lahko uporabimo tudi sosednje igrišče. Prednost lokacije je tudi izhod na dveh straneh. Sam objekt smo zasnovali racionalno za naše potrebe, še kako pa smo pri tem pazili, da so stroški obnove čim manjši – iskali smo optimalno rešitev. V tem objektu smo del prostorov namenili tudi občanom, ki bi lahko prostore uporabljali za druženja. Društvo bi z oddajanjem prostorov pridobilo sredstva za nakup opreme. Za objekt smo že pridobili gradbeno dovoljenje konec minulega leta.

Žal občinski svet Občine Turnišče zaradi svojih političnih nasprotij na 5. izredni seji Občine Turnišče ni potrdil rebalansa proračuna za leto 2018. S tem so zavrgli naš predlog in gasilci PGD Turnišče smo spet ostali brez prepotrebnih nujnih prostorov. V preteklih letih je Občina Turnišče obnovila prostore gasilskih domov v Gomilici, Nedelici in Renkovcih. PGD Turnišče, ki je prvi posredovalec v občini, pa na svoje prostore čaka že od njene ustanovitve.”