Ostalo

Turistična vlakca nabavljena lanskega julija še vedno stojita in ju ni mogoče uporabljati

Z namenom povečanja turistične ponudbe na dvojezičnih območjih je že dlje časa bil v načrtu nakup dveh cestnih turističnih vlakcev. En bi bil v uporabi v občinah Hodoš, Šalovci in Moravske Toplice, drugi pa v občini Dobrovnik. V okviru tega so konec marca lani na sedežu Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) podpisali sporazum o sodelovanju z Občino Hodoš in Dobrovnik, kamor sta vlakca v prispela v začetku julija 2022, a še vedno nista v uporabi.
Na sedežu Pomurske madžarske samoupravne narodnostne skupnosti (PMSNS) so takratna podpredsednica sveta PMSNS Zsuzsanna Bači ter nekdanji župan Občine Hodoš Ludvik Orban ter župan Občine Dobrovnik ter Marjan Kardinar poleti 2022 podpisali sporazum, na podlagi katerega bosta omenjeni dvojezični občini upravljali s cestnima turističnima vlakcema. Lastnik obeh vlakcev, ki sta sicer v teh dneh že prispeli na cilj je PMSNS, v uporabi pa bi bila, tako je bilo predvideno, tudi v občinah Šalovci, Moravske Toplice in Lendava.

Vlakca stojita, saj ne moreta opraviti tehničnega pregleda

PMSNS je ponudnika za nabavo vlakcev iskala že leta 2021 in sicer preko javnega naročila. Ustrezno ponudbo so prejeli šele v drugem poskusu. V prvem krogu sta ponudbi oddali podjetji Wawa iz Hrvaške in Sollers Print Kft – Happy Train iz Madžarske. Ponudba Hrvatov je bila neustrezna zaradi zelo visoke cene ter pomanjkljive dokumentacije, ponudba Madžarov pa je vsebovala pomanjkljivo dokumentacijo, slednji pa tudi niso priložili finančnega zavarovanja, ki bi zagotavljala resnost ponudbe. Drugi poskus je bil uspešen, posel je dobilo Madžarsko podjetje.

A se je, kot kaže, med izdelavo zapletlo. Vlakca sta prispela v pokrajino ob Muri, a žal pri nas ne moreta prestati tehničnega pregleda, kar pomeni, da ni podlage za registracijo. Na tehnično brezhibnost in upoštevanje predpisov naše države, med katerimi je tudi pravilnik o delih in opremi vozil ki veleva lastnosti za cestni turistični vlak, izbrani izvajalec očitno ni bil pozoren. V Evropski uniji tako glede tega ni enotne regulacije, temveč ta varira od države do države. Vlakca tako stojita, bi pa se omenjena lahko menda premaknila do letošnjega poletja. 

Ker sta vlakca v nevoznem stanju, proizvajalec svojega dela še ni dobil plačanega

Vlakec na Hodošu ima dva vagona in lahko naenkrat prepelje 56 potnikov, vlakec v Dobrovniku pa bo v enem vagonu vozil 28 potnikov. PMSNS je vozili kupila v okviru projekta, ki ga je podprla madžarska vlada. Namen projekta je povečanje turistične ponudbe na dvojezičnih območjih. Naložba je vredna 289.493 evrov, a proizvajalec plačila še ni prejel, saj je v pogodbi bilo navedeno, da morata vozili biti v voznem stanju.